Login

Wanneer krijg je een hartaanval?

Gepubliceerd: 2014-12-22 09:38:34 | Door sannevermeulen | 1233x bekeken |

Wanneer krijg je een hartaanval?

Een hartaanval treedt op wanneer de stroom van zuurstofrijk bloed naar een gedeelte van de hartspier geblokkeerd wordt en het hart geen zuurstof meer kan krijgen. Als de bloedstroom niet snel wordt hersteld, dan begint dat gedeelte van de hartspier af te sterven. Hartaanvallen zijn een bekende doodsoorzaak voor de Nederlandse mens.

Echter is het goede nieuws dat er goede behandelingen bestaan voor mensen die last hebben van een hartaanval. Deze behandelingen kunnen levens redden en zelfs eventuele toekomstige problemen voorkomen. Deze behandelingen werken erg goed wanneer de symptomen van een hartaanval zich voordoen.


Wanneer je ziet dat iemand een hartaanval krijgt en je hebt geen EHBO cursus gevolgd, dan is het belangrijk op per direct de hulpdiensten (112) te bellen.


De oorzaak van een hartaanval


Een hartaanval is vaak het gevolg van coronaire hartziekte (kransslagaderziekte).


Coronaire hartziekte is een aandoening waarbij een dikke stof genaamd plaque zich ophoopt binnen de kransslagaders. Deze slagaders leveren zuurstofrijk bloed aan het hart.


Als plaque zich ophoopt in de slagaders, dan zorgt dit voor een aandoening met de naam atherosclerose. De opbouw van plaque in de slagaders is iets een proces dat jaren kan duren zonder dat je er iets van merkt.


Na verloop van tijd kan een gebied met plaque scheuren in een slagader. Het gevolg hiervan is een bloedprop die zich vormt op het oppervlak van de plaque. Als deze prop grot genoeg is, dan kan het de bloedstroom door een kransslagader grotendeels of compleet blokkeren.


Wanneer deze verstopping niet op de korte termijn wordt behandeld, dan begint het deel van de hartspier die hierdoor wordt gevoed af te sterven. Het hartweefsel wordt dan vervangen door littekenweefsel. Deze schade aan het hart is niet direct te zien.


Snel reageren bij een hartaanval kan levens redden en schade beperken. Elke behandeling voor het hart in een ziekenhuis werkt het beste wanneer er snel gereageerd wordt.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback