Login

Vervolgcontroles tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd: 2015-07-27 06:29:57 | Door RBOnline | 998x bekeken |

Vervolgcontroles tijdens de zwangerschap

De vervolgcontroles bij de zwangerschap duren ongeveer 15 minuten per controle. Bij elke controle wordt direct een vervolgafspraak gemaakt. Wanneer je meer tijd nodig hebt voor een vervolgcontrole is dit in overleg ten alle tijden mogelijk. Bij een vervolgcontrole beginnen we altijd met een kort gesprekje met jou om je onder andere te vragen hoe je je voelt, of je problemen ondervindt en of je vragen hebt over de zwangerschap. Na het gesprekje worden er verschillende onderzoeken bij je gedaan ter controle op je zwangerschap.

De onderzoeken die we tijdens elke vervolgcontrole uitvoeren zijn

  • Bloeddrukmeting
  • Uitwendig buikonderzoek ( omvang van de buik wordt gemeten, om de groei van de baby te controleren )
  • Luisteren naar de harttonen van de baby met de doptone ( vanaf ongeveer 28 weken )
  • Ligging van de baby 

Bij de tweede controle, die 3 of 4 weken na het intakegesprek volgt, zal de verloskundige de uitslag van het bloedonderzoek met je bespreken. Als er bij het intakegesprek nog geen termijnecho heeft kunnen plaats vinden, zullen zij deze ook maken bij de tweede controle. Verder krijg je van de verloskundige wederom informatie over je zwangerschap en zullen zij de vragen van jou kant met betrekking tot de zwangerschap beantwoorden.

Controle schema voor de vervolgcontroles

Tijdens de zwangerschap zul je de verloskundige gemiddeld tussen de 10 en 12 keer bezoeken voor een controle. In het begin stadium van de zwangerschap zal je om de 5 á 6 weken bij ze op de verloskundigenpraktijk komen en op het eind van de zwangerschap kom je elke week. Het aantal controles is sterk afhankelijk van je gezondheid en het verloop van de zwangerschap. Indien de zwangerschap normaal verloopt zal het schema voor de vervolgcontroles er als volgt uitzien:

  • tot 26 weken om de 4 weken
  • tot 32 weken om de 3 weken
  • tot 36 weken om de 2 weken
  • vanaf 36 weken tot aan de bevalling iedere week

Hierboven is een indicatie weergegeven voor de vervolgcontroles. De afspraken zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en het verloop van je zwangerschap. Het is dus mogelijk dat de verloskundigen meer of juist minder vervolgcontroles afspreken.

Extra controles bij twijfel over het verloop van de zwangerschap

De zwangerschapscontroles dienen om te controleren of de zwangerschap normaal verloopt. Mocht er enige twijfel zijn van onze kant of heb jezelf klachten, dan bespreken ze dit en zullen we het verder gaan onderzoeken. De extra onderzoeken die gedaan kunnen worden zijn een extra echo of doorverwijzing naar de huisarts of gynaecoloog.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieRBOnline


Like deze focus


Naar boven
Feedback