Login

Verontreinigde pangasius meest gegeten vis in Nederland

Gepubliceerd: 2013-10-25 12:06:29 | Door Gerrit | 4936x bekeken |

Verontreinigde pangasius meest gegeten vis in Nederland

De Pangasiusvis is een, hoofdzakelijk uit Vietnam, geimporteerde kweekvis met een explosief stijgend marktaandeel ten koste van de verse Noordzeevis. De pangafilet zit in de meeste gevallen vol pre- en antibiotica. Als je weet hoe pangasius gekweekt word eet je die vis dan nog? Pangasius wordt ook verkocht onder een andere naam.

Van alle vis die mensen eten is 50% kweekvis. Nog geen 5% van die kweekvis heeft het in 2010 opgerichte ASC (Aquacultuur Stewardship Concil) label. Voor meer dan de helft van de vissoorten bestaat nog geen richtlijnen bij het ASC. Deze kunnen dus het label niet krijgen. Het label staat voor aantoonbaar goed omgaan met de natuur en het naleven van richtlijnen van het ASC.

Goede vis of plofvis

Wat is pangasius?
Pangasius is familie van de meerval. De pangasiusvis kan door zijn zwemblaas zuurstof uit de lucht halen en zo mee naar de bodem nemen. De vis is daarom niet afhankelijk van de waterkwaliteit en er kunnen daardoor in een visvijver heel veel vissen in weinig water leven. De vissen worden in vijvers langs de Mekongdelta gevoerd en na 6 tot 9 maanden worden ze in de fabriek gedood en worden er filets van gemaakt.

Pangafilets
Voordat de filets in de vriezer gaan, worden ze eerst gedompeld in water met een bleekmiddel. Deze behandeling zorgt er voor dat de filets 10 procent meer vocht opnemen en sappiger blijven.

Plofvis

Verontreinigde pangasius meest gegeten vis in Nederland

Negentig procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta in Vietnam. De Mekong geldt als een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. De kwekerijen betrekken hun water uit de Mekong. Omdat de vissen te weinig leefruimte hebben wordt standaard antibiotica gemengd met het voedsel.

De pangasius wordt gevoed met vismeel waarin extreem veel kleine en wilde vis verwerkt wordt. Voor het kweken van vis gebruikt men dus gevangen vis. De Amerikanen die de laatste 6 jaar 14x meer kweekvis importeren testen minder dan 2% van deze vis. De tests brachten kankerverwekkende stoffen, veterinaire drugs en salmonella aan het licht.

Als je weet hoe pangasius gekweekt word eet je die vis dan nog?
Koop pangasius met het ASC label voor duurzaam gekweekte vis. Dit label, een druppel op een gloeiende plaat, is een eerste stap in de goede richting. De supermarktketens hebben toegezegd in 2015 alleen nog maar duurzaam geproduceerde vis in te kopen. De viswijzer geeft bij goede vis biologische pangasius aan. Wissel het af met door Nederlandse vissers gevangen vis.

Pangasius wordt ook verkocht onder een andere naam.
Pangasius wordt ook verkocht onder de namen van duurdere vissen als tongfilet, kabeljouw en zeebaars.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Het Nederlands viskookboek

Het Nederlands viskookboek kopen

Bart van Olphen vertelt het verhaal achter lekkere, eerlijke en gezonde vis. Hij gaat mee vissen en eet bij de moeder van vier broers die normaal altijd op zee zitten. Hij kookt aan boord, in havens..

Bestellen
Puur natuur vis, schaal- en schelpdieren

Puur natuur vis, schaal- en schelpdieren kopen

Producten uit de zee – vis, schelpdieren, schaaldieren – zijn een essentieel onderdeel van onze gastronomie. Ze zijn bovendien onmisbaar voor een evenwichtige voeding en dus voor onze gezondheid.

Bestellen
Sony KDL 42W656A - LED TV - 42 inch - Full HD - Internet TV

Sony KDL 42W656A - LED TV - 42 inch - Full HD - Internet TV kopen

De Sony KDL-42W656A (zilver) beschikt over X-Reality PRO, waardoor je dichter bij zeer goede Full HD-beeldkwaliteit wordt gebracht. Daarnaast zorgt de Motionflow XR 200 Hz voor vloeiender en scherper beeld.

Bestellen

Reacties


Henk Willem | 2013-10-30 15:26:43

Je gaat je bijna afvragen welke vis nog wel "biologisch" te halen is bij de lokale supermarkt... Vind Pangasius zelf niet eens zo lekker, ook al wist ik deze achtergrond informatie niet.

Simon | 2013-11-03 19:20:48

Jammer dat het nog steeds zo akelig is gesteld met deze vissoort... Vind hem zelf eigenlijk wel lekker, maar kies toch eerder voor iets anders nu ik dit weet.

Jose | 2013-12-14 19:47:54

He bah.... Ik dacht dat ik zo gezond bezig was met 2 a 3x pw vis eten, grrr. Maar wat is dan precies door nederlandse vissers gevangen vis? Niet van de supermarkt maar bij visboer?

Erik-Jan | 2014-07-31 12:44:58

Ik vind het nogal een verhaal, en dat zonder bronvermelding? Wil niet zeggen dat het niet klopt, maar dit verhaal is op deze manier ook niet te checken en kan net zo goed van een gefrustreerde Nederlandse visser zijn.

Geef reactieGerrit

Gerrit

Met een brede interesse en focus op voeding en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen.


Like deze focus


Naar boven
Feedback