Login

Vast slapen

Gepubliceerd: 2014-11-24 19:14:31 | Door sannevermeulen | 1044x bekeken |

Vast slapen

Vast slapen

Slaap je vaak door de wekker heen? Dan ben je waarschijnlijk een vaste slaper. Is het dan ook slecht om een vaste slaper te zijn?

Nee, vast slapen is niet ongezond. Iedereen wilt natuurlijk altijd goed slapen en ieder persoon heeft een ander slaappatroon. Een normaal of standaard slaappatroon bestaat niet. Het lukt ook niet zomaar om vast slapen af te leren of gewoon sneller wakker te worden.


Kwaliteit en kwantiteit


Niet alleen de kwaliteit van de slaap, maar ook de kwantiteit kan per persoon erg wisselend zijn. De één slaapt efficiënt en heeft slecht vijf of zes uur nodig, terwijl de ander misschien wel meer dan tien uur nodig heeft.


Slaapcyclus


Je lichaam maakt onder invloed van licht en je biologische klok een speciaal slaaphormoon aan: serotine. Serotine is een hormoon waar je je gelukkig van gaat voelen en zorgt voor een diepere slaap.Tijdens de slaap doorloop je steeds een cyclus van diepe, ondiepe en remslaap.


Diepe slaap of remslaap


Een diepe slaap regelt de kwaliteit van de slaap, waardoor je dus uitgeruster wakker wordt. Tijdens deze diepe slaap herstelt je lichaam van de dagelijkse activiteiten. Dit is het moment waarop je hersencellen en spiercellen even kunnen ontspannen. De remslaap zorgt vooral voor het geestelijk welzijn en het geheugen.


Ontwaken


Of je in een diepe slaap of een ondiepe slaap bent is geheel afhankelijk van slaappatroon. Als je overdag forse inspanning hebt ondergaan slaap je in de nacht vaak een stuk dieper.


Slapen en de leeftijd


Met je jaren zul je steeds minder slaap nodig hebben en ook minder diep slapen. Tijd heelt dus eigenlijk de wonden. Je kunt ook andere manieren proberen om wakker te worden. Er zijn namelijk speciale slaapcentra in Nederland, bijvoorbeeld voor mensen met slaapproblemen en slaapapneusyndroom.Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback