Login

Thuiszorginstellingen verkeren in geldnood

Gepubliceerd: 2015-10-06 11:11:23 | Door WPlugers | 832x bekeken |

Thuiszorginstellingen hebben hun budget voor 2015 vaak al overschreden waardoor een patiëntenstop wordt afgekondigd. Wie gaat deze geldcrisis oplossen?

De wijkverpleging is sinds kort (januari 2015) overgestapt van de AWBZ op de zorgverzekering waardoor steeds meer instellingen in geldnood komen. De budgetten van deze zorginstellingen worden daardoor steeds vaker overschreden waar de verzekerden uiteindelijk de rekening voor betalen. Naast deze verandering heeft de wijkverpleging classificatiesystemen zoals het omaha systeem in moeten voeren voor het bijhouden van patiëntgegevens. Ook die verandering kan hoog oplopen in de kosten. 

Patiëntenstop


Aad Koster, directeur van Actiz de brancheorganisatie van de wijkverpleging heeft de problemen ondertussen erkend. Volgens Actiz komen veel zorginstellingen dit jaar geld tekort. Voor deze tekorten worden er creatieve, maar vaak radicale oplossingen gezocht. Zo hebben een aantal zorginstellingen al een patiëntenstop afgekondigd waardoor nieuwe patiënten geen plek meer krijgen binnen de instelling.  
De zorginstellingen die een patiëntenstop hebben afgekondigd worstelen met het budget die is afgesproken met de zorgverzekeraar. Vaak is het geld al op en daardoor weigeren ze nu patiënten. Aad Koster vind dit kwalijk en zegt dat zorginstellingen op elk moment een zorgbehoevende patiënt aan moeten kunnen nemen. 

De overheid moet bijspringen


De zorgverzekeraar wil in bijna geen gevallen het budget verruimen en de instellingen kunnen ook niet blijven voorschieten. De zorginstellingen nemen hiermee het risico dat ze failliet gaan. Het risico is gewoonweg te groot. Daarom is de brancheorganisatie naar Staatssecretaris Van Rijn gestapt. Hiermee hopen ze aandacht te krijgen voor het probleem voordat het te laat is, maar Van Rijn wil eerst de officiële cijfers afwachten. ‘Die cijfers komen waarschijnlijk pas begin 2016 en dan is het voor een hoop instellingen al te laat.’ Aldus Van Aad. De rekeningen moeten namelijk ook dit jaar nog betaald worden, maar wie hiervoor op gaat draaien is tot nu toe uiterst onzeker. Er zijn zorginstellingen die bepaalde rekeningen nu voor eigen rekening hebben genomen. De angst dat de kosten op het bord van de verzekeraar terecht komen is groot. 


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback