Login

Stevia als vervangende zoetstof voor suiker

Gepubliceerd: 2013-09-16 11:58:45 | Door Gerrit | 2655x bekeken |

Stevia als vervangende zoetstof voor suiker

Niet zoals suiker

Stevia is zoetstof afkomstig uit een simpel plantje. Zoeter dan suiker en het bevat geen calorieën. Dé oplossing tegen zwaarlijvigheid. In Japan wordt het al jaren gebruikt. Waarom duurde het dan zo lang voordat het witte goud hier werd toegelaten?

Wat is Stevia?

Stevia is en natuurlijke zoetstof uit plantenextract. Het is wit, ziet er uit als bakpoeder en is driehonderd keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Het is een kniehoog plantje met zoete blaadjes waaruit stevioglycosiden worden gewonnen, intens sterke zoetstoffen.

De blaadjes worden, vooral in China, met de hand geplukt. Voor een kilo pure zoetstof heeft men, afhankelijk van de kwaliteit, 10 tot 30 kilo blad nodig. Via extractie worden de stevioglycosiden uit het blad gehaald en geconcentreerd tot een mierzoet wit poeder, dat wordt verkocht aan fabrikanten die het in hun producten stoppen. Pure stevia is in de winkel niet te koop.

Waar komt stevia ineens vandaan?

In Japan wordt stevia al tientallen jaren gebruikt. Voor Europa is het sinds november 2011 toegelaten in verband met een voortslepende goedkeuringsprocedure mogelijk getraineerd word door de suiker- en zoetstoffenindustrie.

Stevia als tijdbom binnen de zoetindustrie

De wereld kampt met een epidemie van zwaarlijvigheid en suiker wordt al dan niet aangewezen als een van de boosdoeners. Het grootste deel van suiker krijgen we binnen via bewerkte producten zoals frisdrank, koekjes en jam.

Een alternatief voor suiker is aspartaam dat zoeter is dan suiker, maar geen calorieën bevat. Het nadeel van de nieuwe zoetstoffen is dat ze kunstmatig zijn. Stevia is zoet maar van een natuurlijke oorsprong en bevat geen calorieën.

Beperkte toelating van stevia

De toelating van stevioglycosiden op de Europese markt als voedingsmiddel kwam pas op gang toen het Amerikaanse bedrijf Cargill zich in 2007 met de aanvraag ging bemoeien. Eind 2011 werden stevioglycosiden eindelijk als voedingsmiddel toegelaten op de Europese markt.

Maar het gebruik is gelimiteerd tot de categorie dranken, waar frisdrankbedrijven in zijn geïnteresseerd. Niet de steviaplant als geheel is toegelaten maar de stevioglycosiden oftewel E960, de zoetstoffen in het blad, zijn toegelaten.

Vervanging van suiker door stevia

Stevia is in gebruik duurder dan suiker en veel duurder dan aspartaam. Suiker is niet zomaar te vervangen door stevia. Stevia mist het bakeffect dat koekjes met suiker zo lekker maakt. Stevia heeft ook niet de bulk van suiker. Vervang je bijvoorbeeld 30 gram suiker in een pot jam door 0,1 gram stevia, dan moet je er iets anders bij doen om de pot vol te krijgen.

Meer fruit bijvoorbeeld, maar fruit is duurder dan suiker. Stevioglycosiden bestaan uit een tiental bestanddelen die behalve zoet ook een andere smaak hebben. Anders in de zin van een tikje bitter, ook dat stevia naar zoethout of drop smaakt wordt gehoord.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Suikervrij bakken met stevia en andere zoetstoffen

Suikervrij bakken met stevia en andere zoetstoffen kopen

Het aantal diabetespatiënten stijgt helaas, en daar is de auteur, Vera Kwik, er een van. Een verandering van levenswijze met een streng suikerloos dieet drong zich op, maar dat betekent...

Bestellen
Koken & Bakken met Stevia

Koken & Bakken met Stevia kopen

Met dit stevia basiskookboek wordt de overstap van suiker naar het gebruik van de plantaardige zoetstoffen van Stevia heel makkelijk gemaakt.

Bestellen
Lucovitaal Stevia Poeder

Lucovitaal Stevia Poeder kopen

Lucovitaal Stevia - Voedingssupplement

Bestellen
Céréal Stevia Sweet

Céréal Stevia Sweet kopen

Céréal Stevia Sweet - Voedingssupplement

Bestellen
Stevia het zoete wondermiddel

Stevia het zoete wondermiddel kopen

In dit boek staan de hele geschiedenis, het verhaal en de verdiensten van het nieuwe 'wondermiddel'.

Bestellen

Reacties


Anton B | 2013-10-30 10:59:12

Interessant artikel! Echter lijkt de nieuwe zoetstofrage elk jaar weer een andere kant of theory na te jagen. Ik vind vooral drop met stevia erg lekker en een goed alternatief voor snoepen!

Geef reactieGerrit

Gerrit

Met een brede interesse en focus op voeding en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen.


Like deze focus


Naar boven
Feedback