Login

Spierpijn, ontdek de verschillende soorten

Gepubliceerd: 2014-01-26 14:17:09 | Door johan30 | 1542x bekeken |

Spierpijn, ontdek de verschillende soorten

Spierpijn, ontdek de verschillende soorten

Spierpijn, in de wetenschap myalgie genoemd, is het gevoel van pijn aan een spier. Myalgie is afgeleid van de oud-Griekse woorden myos (spier) en algos (pijn). De meeste spierpijn die wij voelen is over het algemeen binnen enkele dagen vanzelf weer weg.

Spierpijn

Iedereen heeft wel eens spierpijn. Het is zelfs samen met hoofdpijn en griep de meest voorkomende klacht ter wereld.

 

Meestal is spierpijn het gevolg van bovenmatige of verkeerde inspanning, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Er zijn dan ook verschillende soorten spierpijn, tezamen bespreken we hieronder ook de spierpijn oorzaken.

 

‘Gewone’ spierpijn

Gewone spierpijn treedt op na (te) intensieve inspanning of (over-) belasting van de spieren. Het geeft een pijnlijk en vaak branderig gevoel tijdens of direct na het sporten of de inspanning. Treedt deze spierpijn tijdens of direct na de inspanning op, dan spreken we van vroege spierpijn. Treedt de spierpijn echter pas enkele dagen later op, dan spreken we van verlate spierpijn.

 

Spierkneuzing

Een spierkneuzing is een spierbeschadiging dat wordt veroorzaakt door een trauma, zoals bijvoorbeeld ergens tegenaan stoten of vallen. Het gevolg is een plaatselijke zwelling en vaak een bloeduitstorting.

 

Spierkramp

Spierkramp is een onwillekeurige contractie van (een gedeelte van) een spier. Spierkramp kan worden veroorzaakt door oververmoeidheid van die spier, kou, verkeerde beweging, zout- of glucoseverlies door transpireren, te weinig magnesium en calcium, te weinig drinken tijdens inspanning.

 

Spierscheuring of zweepslag

Dit komt vaak voor bij explosieve sporten zoals atletiek, en dan vooral spint- of springnummers. Het vaakst komen spierscheuringen in de benen voor. Een spierscheuring kan ontzettend pijnlijk zijn. Doordat het plotseling optreedt wordt het ook wel ‘zweepslag’ genoemd. Bij een spierscheuring kan een zwelling of een bloeduitstorting optreden, maar dat is lang niet altijd het geval. De oorzaken kunnen liggen in een verkeerde of onvoldoende warming-up of door een verkeerde trainingsopbouw, maar ook (over-) vermoeidheid en de weersomstandigheden kunnen hierbij een rol spelen.

 

Chronische spierpijn

Chronische spierpijn kan ontstaan door overbelasting gevolgd door een onvoldoende herstel. Dit komt vaak voor in de nek, schouders en rug.

 

Ziekte gerelateerde spierpijn

Bij bepaalde ziektes, zoals griep, kun je ook last krijgen van spierpijn. Deze verdwijnen echter weer vanzelf zodra ook de griep weer weg is.

 

Is spierpijn erg?

Spierpijn is niet per definitie erg. Na een zware training of zwaar werk krijg je ook spierpijn. Vervolgens zullen de spieren niet alleen herstellen, maar zelfs een beetje sterker worden. Je moet het echter niet overdrijven en bij twijfel de spierpijn behandelen en direct een arts raadplegen om te voorkomen dat je last krijgt van chronische spierpijn.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJohan30

Gezondheidsmanager als beroep!


Like deze focus


Naar boven
Feedback