Login

Samen slapen is ongezond

Gepubliceerd: 2014-10-17 13:46:46 | Door sannevermeulen | 1052x bekeken |

Samen slapen is ongezond

Samen slapen is ongezond

Slaap je slecht? Het kan zijn dat dit veroorzaakt wordt omdat je het bed deelt met je partner. Je kunt hier namelijk meer last van hebben, dan dat je eigenlijk denkt.

Vroeger waren de Romeinen enkel in hetzelfde bed voor seksuele gemeenschap. Om goed en gezond te slapen trokken de echtgenoten zich terug in hun eigen kamers. Volgens slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey is dit een mogelijkheid die partners met slaapproblemen ook eens zouden moeten overwegen.

Eén bed

Volgens Stanley stamt het tweepersoonsbed uit de tijd dat mensen kleinbehuisd waren en om deze reden met meerdere in een kamer moesten overnachten. Het is dus eigenlijk helemaal nooit de bedoeling geweest om samen in één bed te slapen.

Kwaliteit

Volgens onderzoek van de Universiteit van Surrey speelt samen slapen een rol wanneer het gaat om de kwaliteit van de slaap. De meeste partners gaven aan dat ze gevoel hebben juist beter te slapen als ze bij elkaar liggen, maar uit het onderzoek blijkt juist het tegenovergestelde. De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50% vaker verstoord dan bij alleen slapen. Parners storen elkaar door te draaien, snurken, luidruchtig te ademen of door het trekken aan lakens en dekbedden. Hoewel de storende geluiden of bewegingen door de partners niet altijd opgewerkt werden, werd de diepte van de slaap er wel door aangetast.

Mannen

Opvallend in de studie van een Oosterijks onderzoek is dat mannen veel meer last hebben van verstoringen in de slaap door hun parnet dan vrouwen. Vrouwen slapen dieper, mannen slapen lichter. Een slaap welke regelmatig verstoord wordt door het samen slapen resulteert bij hen ook in meetbaar minder alert functioneren overdag. Recent onderzoek van Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat mannen slechter of korter slapen dan dat ze zelf denken. Vrouwen slapen eigenlijk beter, terwijl zij juist denken minder goed te slapen.

Verstoringen uit de weg gaan

Echter is het wel zo dat mensen langzaam maar zeker wennen aan het samen slapen. Wanneer dit het geval is moet je niet stoppen met het samen slapen. Dit kan een storende factor zijn. Wanneer een partner wel slaapproblemen heeft, dan kan het raadzaam zijn om elke verstoring uit de weg te gaan en een eigen slaapkamer op te zoeken. Stanley wijst er op dat vaak slecht slapen allerlei problemen in de hand kan werken, van vermoeidheid overdag tot hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk aan toe.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback