Login

Onzichtbaar ziek

Gepubliceerd: 2014-08-02 20:51:02 | Door wicked | 3212x bekeken |

Ik ben ziek, maar je ziet het niet

Onzichtbaar ziek

Er zijn zoveel mensen die een chronische ziekte hebben. Bij sommige is dit te zien, maar bij vele is het niet zichtbaar. Je bent wel degelijk ziek, het is niet te zien, buitenstaanders staan al klaar met hun oordeel over jou.

Ziek? Jij? Nee dat kan niet!

Persoonlijk vind ik dat je nooit er van uit moet gaan dat iemand niks mankeert. Oordelen en veroordelen omdat iemand zegt moe te zijn en dat niet alleen vandaag, en dat er dan gezegd wordt je bent gewoon lui. Je weet het niet, misschien is hij of zij wel lui dat kan, maar er kan ook iets onzichtbaar aanwezig zijn niet openbarend naar de buitenwereld toe. Niet iedereen loopt te koop met wat hij of zij mankeert. Zomaar zeggen je bent lui? Nee dat kan je niet zeggen, net zo als men wel eens zegt je stelt je gigantisch aan, nee ook zo iets kan je niet zeggen. Net als bij lui zijn, kan het gespeeld zijn, maar ook echt zijn.

Er zijn zovele mensen onzichtbaar ziek en daarin wordt helaas niet altijd bij stil gestaan. Een ziekte dat zich niet openbaart niet zichtbaar is voor jou of mij. Hoe reageer je als iemand je verteld diabetes te hebben, of fibromyalgie, hidradenitis suppurativa of een ander onzichtbare ziekte? Sommige mensen kunnen heel onverschillig reageren, soms komt dit voort uit onmacht niet weten hoe ze moeten reageren. Sommige mensen zeggen gelijk dat het niet kan want ze zien niks. En kan er wel eens een antwoord komen waar je nou niet op zit te wachten. Dit soort dingen gebeuren best wel vaak. Niet nadenkend hoe diegene zich moet voelen die dus onzichtbaar ziek is.

Soms spelen er naast het onzichtbaar ziek zijn nog andere factoren een rol, zoals depressief zijn, sociaal belemmerd, eenzaam voelen, schaamte gevoel, verdriet en dan de slopende pijn. Hierin moeten sommige geholpen worden en niet aan de kant gezet worden. Ook artsen moeten hun patiënt serieus nemen hierin, ook dit gebeurd wel eens niet.

Het is niet altijd even gemakkelijk zoals de buitenwereld wel eens denkt.Er komt zoveel op je af, zovele dingen veranderen in je leven. Hierbij stil staan is alleen maar goed. Niet alleen maar denken dat die persoon uit je omgeving bijvoorbeeld helemaal niks mankeert. Wat men niet ziet, betekend nog niet dat het er niet is. Wees voorzichtig met wat je zegt het kan zoveel verdriet veroorzaken, maar ook angst teweeg brengen om nog naar buiten te komen met wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Er is een internetsite onzichtbaarziek.nl ook zij hebben een Facebookpagina. Wil je meer weten over onzichtbaar ziek en wat het allemaal in houd surf dan eens naar hun website.


Deel:

Tags:

Reacties


www.onzichtbaarziek.nl/Marnel | 2014-08-05 12:37:31

Lees dit nu pas. Wat goed dat je ons ook hebt vermeld. Hoe meer mensen ons kennen, hoe beter kunnen we elkaar helpen en steunen! Dank je wel. Zal het op de status van de facebookpagina zetten.

wicked | 2014-08-05 12:49:26

Hoi Marnel, Ik vind dat er juist meer bekendheid gegeven moet worden hier aan. Vele weten niet eens dat zo iets bestaat. Ik bezoek geregeld jullie website en lees dan ook vaak met interesse de verhalen. Jullie website sluit aan bij de artikel vandaar de vermelding ook. En daarbij als mensen daar juist behoefte aan hebben ze weten waar ze kunnen

Kimberly | 2014-08-06 19:12:12

Hi Wicked, wederom een goed artikel om te lezen en om er over te praten, zwaar onderwerp maar moet inderdaad over gepraat worden !

wicked | 2014-08-07 13:12:12

Dit is zeker een zwaar onderwerp, maar heel belangrijk om ook hier bij stil te staan. Vele ziektes zijn niet zichtbaar aan de buitenkant. Om dit bespreekbaar te maken laat je buitenstaanders hier over denken (hoop ik) dat er wel eens meer kan wezen bij een persoon dan een simpele moeheid....

Geef reactiewicked

Wicked


Like deze focus


Naar boven
Feedback