Login

Revolutionaire nieuwe behandeling voor gescheurde kruisbanden

Gepubliceerd: 2015-08-25 10:41:39 | Door WPlugers | 925x bekeken |

Gescheurde kruisbanden is een van de meest voorkomende sportblessures. Helaas is er vaak een ingrijpende operatie nodig waarvan je lang moet herstellen. Soms kan de blessure zelfs het einde betekenen van een sportcarrière. Met een nieuwe methode is de behandeling minder ingrijpend en het herstel korter.

Revolutionaire nieuwe behandeling voor gescheurde kruisbanden

Een van de grootste redenen voor sporters om te stoppen is een blessure. Vaak is dit een gescheurde kruisband die moeilijk of niet te herstellen is. Een nieuwe operatietechniek in een cleanroom kan het geneesproces versnellen en in sommige gevallen voorkomen dat een sporter de rest van zijn leven niet meer actief kan sporten. 

Reconstructie 


Deze operatie is minder ingrijpend waardoor het herstel een stuk korter wordt. Tot nu toe betekende een gescheurde kruisband vrijwel altijd een lang herstel en in sommige gevallen een operatie. De oude operatie maakt gebruik van een kruisband reconstructie. Er worden bij deze operatie pezen uit de hamstring gebruikt om de kruisbanden weer aan elkaar te maken.

Natuurlijk herstel 


De nieuwe techniek heet Ligamys en deze laat de gescheurde kruisband natuurlijk herstellen. Naast het aan elkaar hechten van de kruisbanden wordt er van binnen een soort veer geplaatst die dient als extra steun voor de kruisband. Hierdoor groeien de kruisbanden weer aan elkaar en is er geen hamstringpees nodig die er niet hoort te zitten. Dat scheelt een hoop energie voor het lichaam. Door het bewegen krijgt de veer van binnen alle klappen te verduren en kan de kruisband herstellen.

Onderzoeken  


In Nederland is er nu een onderzoek gestart naar deze operatietechniek nadat er goede resultaten zijn behaald in onder andere Duitsland en Zwitserland. De operatietechniek is veelbelovend gezien het snelle herstel van de patiënt zonder een al te zware ingreep. De patienten die de Ligamys techniek als behandeling krijgen worden door specialisten van diverse kniecentra op de voet gevolgd. Daarna worden de herstelresultaten vergeleken met patiënten die volgens de oude methode worden behandeld. Peter Joosten is specialist op het gebied van sportblessures en verwacht dat met de nieuwe methode patiënten al na zes maanden de knie weer normaal gebruikt kan worden. Dat is met de oude methode zeker twee maanden langer. Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback