Login

Microbiota - bacteriën vs obesitas

Gepubliceerd: 2014-01-03 14:59:17 | Door barbara | 1295x bekeken |

Microbiota - het gevecht met obesitas

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht hoe labmuizen, die darmbacteriën van zwaarlijvige mensen ingebracht hebben gekregen, meer gewicht hebben ontwikkeld in vergelijking met muizen die bacteriën uit de darmen van slanke mensen hebben gekregen.

Bacteroidetes - bescherming tegen obesitas

De bevindingen, gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science, tonen de overdracht van fysieke en metabole eigenschappen via darmmicroben aan, en vertegenwoordigen een belangrijke stap in de richting van het uiteindelijke doel van het ontwikkelen van anti-obesitas behandeling met bacteriën.

Onderzoekers van de Washington University hebben van vier menselijke tweelingparen, die afwijken voor obesitas in hun darmflora hadden, de darm microbiota in fecale monsters van elk van hen in de ingewanden van kiemvrije muizen gebracht, die waren gerezen onder steriele omstandigheden, zonder microben van hun zelf.

Zij vonden dat de ontvangers van de zwaarlijvige tweeling microbiota meer vet in hun lichaam hebben opgeslagen dan de ontvangers van de slanke tweeling microbiota, de muizen van beide groepen werden gevoed met een standaard dieet.

"Dit was niet toe te schrijven aan verschillen in de hoeveelheid voedsel dat de muizen binnenkregen, dus er was iets in de microbiota die in de zwaarlijvigheid veroorzaakt. Onze vraag was: Wat waren de componenten die verantwoordelijk hiervoor zijn?" zei Jeffrey Gordon, directeur van het Centrum van Genome Sciences and Systems Biology aan de Washington University School of Medicine en een co - auteur van het onderzoek.

Toen de onderzoekers beide groepen muizen in een huisvesting hebben gestopt voor een periode van vijf dagen, ontdekten ze dat de zwaarlijvige muizen afgeslankt waren maar de magere muizen onaangetast zijn gebleven.

Uit de analyse van de bacteriën in de darmen van de muizen is gebleken dat bepaalde bacteriën, van de zogenaamde Bacteroidetes stam, van de magere muizen konden worden overgebracht naar de zwaarlijvige muizen, wat suggereert dat deze bacteriën grotendeels verantwoordelijk zijn voor de bescherming tegen gewichtstoename.

Volgens de onderzoekers, kon geen van de bacteriën uit de zwaarlijvige muizen de magere muizen binnenvallen om ze vet te laten ophopen. Dit duidt op bescherming door Bacteroidestes bacteriën.

De onderzoekers hebben tevens gekeken welk invloed een modern westers dieet - weinig vezels en rijk aan verzadigde vetten – zou hebben op de muizen. De bevindingen van deze experiment waren dat de obesitas als magere muizen bleken niet beïnvloed te worden door elkaars darmmicroben.

Wanneer de dieren een "gezondere", vezelrijk en vetarm menselijk dieet kregen, waren de resultaten hetzelfde als voorheen.

De bevindingen geven aan dat meer complexe interacties tussen voeding, lichaamsgewicht en de darmflora ten grondslag liggen aan de menselijke metabole stoornissen dan onderzoekers aanvankelijk hebben aangenomen.

"We hebben nu, afhankelijk van dieet, een manier van identificeren van dergelijke interacties gevonden, en denken na over welke functies van onze ongezonde voeding we kunnen transformeren op een manier die bacteriën zou aanmoedigen om zich te vestigen in onze darmen, en het werk doen om ons gezondheid te verbeteren"zei Gordon.

"In de toekomst, zal de voedingswaarde en de effecten van voedsel op onze microbiota, een belangrijke overweging zijn bij het ontwikkelen van een gezond en voedzaam voedsel." zei hij.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas kopen

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht of obesitas. Dit leidt niet alleen tot serieuze gezondheidsproblemen maar ook tot hoge zorgkosten. Inmiddels heeft het alarmerende vormen aangenomen en is iedereen op zoek naar DE oplossing.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieBarbara


Like deze focus


Naar boven
Feedback