Login

Magnesium, een belangrijk mineraal!

Gepubliceerd: 2014-01-26 14:01:19 | Door johan30 | 1026x bekeken |

Magnesium, een belangrijk mineraal voor elk!

Magnesium, een belangrijk mineraal!

Magnesium is een zodanig belangrijk element voor de mens dat bij een eventuele tekort iemand veel klachten kan hebben. Ieder mens heeft namelijk een bepaalde dagelijkse hoeveelheid magnesium nodig om goed te kunnen blijven functioneren en om gezond te blijven.

Magnesium hoe en wat

De benodigde dagelijkse hoeveelheid is voor mannen echter anders dan voor vrouwen. Mannen hebben dagelijks 300  tot 350 milligram magnesium nodig, terwijl vrouwen aan 250 tot 300 milligram voldoende hebben. Daarbij is het ook nog weer afhankelijk van de lichamelijke gesteldheid. Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld weer iets meer magnesium nodig, ongeveer net zoveel als een man.

 

Klachten bij magnesiumtekort

Als je te weinig magnesium binnen krijg en je dus een tekort aan magnesium hebt, dan heeft dat invloed op heel veel verschillende processen in je lichaam. Een kortstondig te kort is nog niet zo van belang, maar heb je langdurig tekort, dan kunnen er zowel lichamelijke als psychische klachten door ontstaan. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in algehele onrust, hoofdpijn of migraine, maar ook klachten als stress, pijn in de spieren, algehele vermoeidheid, minder energie en een verminderde weerstand.

 

Stress door magnesiumtekort

Als je een tekort aan magnesium in je lichaam hebt ben je veel gevoeliger voor stress. Daarnaast zorgt stress er ook nog eens voor dat je lichaam meer magnesium verbruikt dan in een normale situatie. Hierdoor kom je dus in een vicieuze cirkel terecht die er voor zorgt dat je magnesiumtekort alleen nog maar groter wordt.

 

Spierproblemen door magnesiumtekort

Bij een tekort aan magnesium kun je ook allerlei problemen krijgen met je spieren, zoals stijve of stramme spieren en spierkrampen. Magnesium zorgt er namelijk voor dat je spieren kunnen ontspannen. Een tekort aan magnesium heeft tot gevolg dat de spieren zich onvoldoende kunnen ontspannen. Calcium zorgt er namelijk voor dat je spieren zich samentrekken en als je een tekort aan magnesium hebt, is je balans tussen magnesium en calcium verstoord.

 

Energie, weerstand en oververmoeidheid

Magnesium zorgt ervoor dat de energie uit je voeding wordt vrijgemaakt. Heb je een tekort aan magnesium, dan kan er te weinig energie uit de voeding worden vrijgemaakt, waardoor je lichamelijke energie ook zal afnemen en je dus sneller vermoeid zult raken. Daarbij zal ook je algehele weerstand verminderen, waardoor je meer vatbaar bent voor virussen, bacteriën, parasieten en schimmels.

Magnesiumtekort aanvullen

Heb je last van een tekort aan magnesium, dan kun je dat met speciale magnesium supplementen of magnesium tabletten weer aanvullen. Omdat magnesium relatief in veel voedingsmiddelen zit kan het gehalte ook door middel van voeding goed aangevuld worden.

 

Op het internet is veel magnesium informatie terug te vinden, voordat je aan de slag gaat is het aan te raden om eerst het magnesiumgehalte te meten.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJohan30

Gezondheidsmanager als beroep!


Like deze focus


Naar boven
Feedback