Login

Eet 10 gram noten eten per dag en leef langer!

Gepubliceerd: 2016-02-01 10:33:57 | Door WPlugers | 1216x bekeken |

Uit een Nederlands onderzoek is gebleken dat het eten van tien gram noten per dag bijdraagt aan een lager risico op sterven aan ziekten als diabetes, kanker en andere ziekten.

Eet 10 gram noten eten per dag en leef langer!

Deze boodschap kwam van het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht met betrekking tot het eten van noten en sterfte en doodsoorzaken. Het onderzoek volgde tien jaar lang ruim 12 duizend Nederlandse vrouwen en mannen in de leeftijdscategorie van 55 tot 69 jaar, waarvan een deel elke dag tien gram noten at en het andere deel niet. De conclusies zijn duidelijk: mensen die noten kopen en elke dag tien gram eten hebben minder kans om te sterven aan bepaalde doodsoorzaken dan mensen die geen noten eten.  

Resultaten van mannen en vrouwen gelijk 


Aan het grootschalige onderzoek deden zowel mannen als vrouwen mee maar in de resultaten kwamen beide partijen even gunstig weg als ze noten aten. Vooral neurodegeneratieve ziekten, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen hadden minder effect op deze groep noot-etende mensen. Ook was het sterfte cijfer in deze categorie lager bij de mensen die leden aan diabetes. 

Pindakaas 


De noot-soort had geen effect op het resultaat, er werd onderscheid gemaakt tussen pinda’s en noten en pindakaas. Helaas voor de pindakaas liefhebbers brengt het eten van tien gram pindakaas per dag geen verlaagd risico met zich mee. Dat komt waarschijnlijk doordat de samenstelling van pinda’s en pindakaas te veel van elkaar verschilt. Zo wordt aan pindakaas meer pinda’s toegevoegd, maar daarnaast ook zout en plantaardige oliën. Aangezien zout gezien wordt als een slechte stof voor de gezondheid raden de onderzoekers aan vooral ongezouten noten te eten. 

Eerdere onderzoeken 


Het was al bekend dat noten en pinda’s de sterftecijfers met betrekking tot hart- en vaatziekten kon verlagen. Dat bleek eerder uit verschillende onderzoeken van Aziatische en Amerikaanse bodem. Dit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is baanbrekend omdat het ook een verband laat zien tussen het eten van noten en de sterfte aan diabetes, kanker en neurodegeneratieve ziekten. 


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback