Login

Jicht

Gepubliceerd: 2014-05-25 07:12:58 | Door johan30 | 1092x bekeken |

Jicht informatie

Bij jicht ofwel artritis urica is er een ontsteking in een gewricht als gevolg van urinezuurkristallen ofwel natriumuraatkristallen. Dit artikel geeft meer informatie over de oorzaken en symptomen van jicht.

Jicht

Jicht uit zich meestal in de vorm van pijn in de voet en vaak tegelijkertijd in de grote teen. Het kan echter ook voorkomen in de enkel, knie of pols. Bij jicht is er sprake van hevige pijn die voornamelijk ’s nachts het ergst is. De grootste risicofactoren voor jicht zijn geslacht (mannelijk), leeftijd (middelbaar), hart- en vaatziekten en hypertensie.

Jicht oorzaken

Als de concentratie van urinezuurkristallen (natriumuraatkristallen) in het bloed te hoog is, kunnen deze neerslaan in een gewricht. Door deze neergeslagen urinezuurkristallen kunnen dan de klachten ontstaan. Een verhoogde concentratie urinezuurkristallen in het bloed kan dus jicht tot gevolg hebben. Dit betekent echter niet dat iedereen met een verhoogde concentratie urinezuurkristallen in het bloed ook daadwerkelijk last van jicht krijgt, maar de kans daarop is wel aanzienlijk groter.

 

Van alle mensen met een verhoogde concentratie urinezuur zal ongeveer 10% last krijgen van jicht. Onder normale omstandigheden zullen de nieren het teveel aan urinezuur uit het bloed filteren, maar als de nieren onvoldoende urinezuur eruit filteren, dan kunnen hierdoor urinezuurkristallen worden gevormd.

 

Niet iedereen is even gevoelig voor jicht. De grootste risicofactoren voor jicht zijn:

 

-          Mannelijk geslacht

-          Middelbare leeftijd

-          Als jicht vaker voorkomt in de familie

-          Overgewicht

-          Hoge bloeddruk

-          Hart- en vaatziekten

-          Vrouwen die in de menopauze zijn

-          Leukemie

-          Chemotherapie

-           Nierfunctiestoornissen

 

Naast bovenstaande risicofactoren zijn er ook factoren die een jichtaanval kunnen versterken. Dit zijn onder andere:

-          Stress

-          Oververmoeidheid

-          Operaties

-          (Kleine) wondjes

-          Teveel alcohol gebruik

-          Te veel eiwitrijk voedsel, en dan vooral rood vlees.

Jicht symptomen

Jicht symptomen komen meestal neer op pijn. Dit is een vaak zeer hevige pijn die het ergst is of zelfs ontstaat midden in de nacht. De pijn zit hem meestal in de voet en / of grote teen, maar kan ook in de enkel, knie, pols of in je oorschelp voorkomen. Het getroffen gewricht is dan in de meeste gevallen rood, voelt warm aan en is ook meestal opgezwollen. Het gewricht is dan ontstoken. Vaak zijn er ook tophi te zien. Dit zijn urinezuurkristallen die zichtbaar zijn als harde knobbeltjes. Tijdens een jichtaanval kunnen ook nierstenen ontstaan.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJohan30

Gezondheidsmanager als beroep!


Like deze focus


Naar boven
Feedback