Login

Is BHV verplicht voor alle werkgevers?

Gepubliceerd: 2014-10-24 14:03:10 | Door sannevermeulen | 1101x bekeken |

Is BHV verplicht voor alle werkgevers?

Alle werkgevers zijn verplicht een bedrijfshulpverlener in dienst te hebben. Deze moeten altijd goed voorbereid zijn op ongevallen, ontruiming en brand.

De verplichting van BHV wordt omschreven in de Arbowet.

BHV verplichting


De BHV verplichting geldt voor ieder bedrijf met één of meer medewerkers in dienst. Dit is inclusief uitzend- en vakantiekrachten. Enkel wanneer u echt helemaal alleen werkt vervalt de BHV verplichting. Wanneer u regelmatig mensen over de vloer krijgt zoals bezoekers of klanten, dan is een BHV cursus wel een verplichting.

Taken van een BHV'er


Een bedrijfshulpverlener biedt vanzelfsprekend hulp als er op een bedrijf een incident plaats vindt. De talen van een BHV'er staan vermeld in de Arbowet, artikel 15:
  • Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
  • Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
  • Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting.

Een BHV'er is dus altijd opgeleid om in geval van nood de werknemers en de klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV'er hoe hij mensen zo veilig mogelijk uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval de juiste hulp moet verlenen. Een BHV'er kan bijvoorbeeld mensen reanimeren en verband aanleggen.

Het aantal BHV'ers


Elke medewerker van een bedrijf kan BHV'er worden of zijn. Wel is het van belang dat er altijd iemand aanwezig is die de taken van de BHV'er over kan nemen als deze niet aanwezig is. Volgens de wet moeten er daarom altijd voldoende BHV'ers aanwezig zijn. Ook tijdens ziekte, vakantie en verlof van de BHV; er moet het veilig zijn en moet er iemand in actie kunnen komen bij een calamiteit. Het advies is om daarom minimaal 2 BHV'ers op te leiden.
Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening of het aantal BHV'ers moet men rekening houden met de grootte van het bedrijf en al de mogelijke risico's die daar spelen.

Geldboetes


Houdt er ten allen tijden rekening mee dat de Inspectie SZW hoge boetes uit mag delen als zij erachter komen dat de BHV niet goed geregeld is, terwijl BHV verplicht is voor u. Denk aan boetes van vele duizenden euro's.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback