Login

Hoe een rolstoelgebruiker veilig over een drempel heen helpen?

Gepubliceerd: 2014-06-13 09:13:19 | Door Sharp Ben | 1367x bekeken |

Iemand voortduwen in een manuele rolstoel is in een ideale wereld – zonder drempels en onaangepaste trottoirs geen enkel probleem. Jammer genoeg voor de rolstoelgebruiker leven we in een wereld bezaaid met dorpels, drempels en andere niveauverschillen.


Hoe een rolstoelgebruiker veilig over een drempel heen helpen?

De hoofdrolspelers in dit verhaal

De rolstoelgebruiker: gezeten in een manuele rolstoel en niet in staat om even uit de rolstoel op te staan wanneer de situatie hachelijk wordt. Voor zijn/haar eigen veiligheid is de persoon vastgegespt met minimaal een tweepuntsgordel.

De begeleider: valide persoon die de rolstoel voortbeweegt en wiens “opdracht” het is om rolstoel en gebruiker veilig over die dekselse drempel heen te helpen. Bij voorkeur is de begeleider gezegend met stevige kuiten. Goed ontwikkelde armspieren zijn ook een pluspunt.

Een leven op rolletjes

Een leven op rolletjes kopen

Vind u "Hoe een rolstoelgebruiker veilig over een drempel heen helpen?" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

En dan op weg

Bij verreweg de meeste manuele rolstoelen bevinden de kleine zwenkwieltjes zich vooraan in de rijrichting. Ze maken de rolstoel erg wendbaar, maar zorgen er wel voor dat zelfs kleine niveauverschillen hindernissen worden. Je gaat dan ook als vanzelf de voorkeur geven aan biljartvlakke ondergronden.

Drempel af

Vanaf een hoogte van een 6-tal centimeter (een beetje afhankelijk van het type rolstoel én de conditie van de rolstoelgebruiker) is het niet meer mogelijk om rolstoel en gebruiker veilig in de rijrichting en met de zwenkwieltjes eerst over de dorpel heen te helpen. De rolstoelgebruiker klapt dan gewoon naar voren en dat is niet alleen uiterst oncomfortabel, het kan zelfs ronduit gevaarlijk worden. Een andere werkwijze dringt zich dus op:

Onderaan het buizenframe van de rolstoel bevinden zich links en rechts 2 uitsteeksels afgewerkt met rubberen of plastic uiteinden. Samen met de duwhandvaten van de rolstoel vormen ze de belangrijkste hulpmiddelen van de begeleider.

Bij de drempel aangekomen neemt de begeleider de rolstoel stevig vast bij de duwhandvaten, terwijl hij één van beide voeten op het uitsteeksel onderaan de rolstoel plaatst. Duw en trek nu de rolstoel naar benden zodat de zwenkwielen loskomen van de grond en de rolstoel op de achterwielen balanceert. Blijf uiteraard de duwhandvaten stevig vasthouden. De gebruiker ligt nu achterover in de rolstoel. Voor hem de veiligste positie in de gegeven omstandigheden.

De begeleider rijd nu de rolstoel voorzichtig vooruit tot de achterwielen van de dorpel zijn. Daarna kan de begeleider – wederom voorzichtig – de voorwielen terug aan de grond zetten en zijn weg vervolgen.

Een andere mogelijkheid bestaat erin gebruiker en rolstoel om te draaien en de drempel te nemen met de grote achterwielen eerst (de gebruiker ligt opnieuw achterover), om vervolgens de voorwielen terug aan de grond te brengen. Deze methode neemt misschien iets meer tijd in beslag, maar is ook iets makkelijker en voor beide partijen iets minder beangstigend.

Drempel op

Een beetje afhankelijk van de grootte van de zwenkwieltjes is het zo goed als onmogelijk een drempel te nemen die hoger is dan een drietal centimeter. Je kan je misschien nog behelpen door een forse aanloop te nemen en over het drempeltje te “jumpen,” maar andermaal is het opletten dat rolstoel en gebruiker niet voorover klappen.

Veiliger is het om als begeleider rolstoelgebruiker en rolstoel even te kantelen (zie hierboven), de voorwielen op de drempel te zetten en dan je weg te vervolgen. Is de drempel te hoog, dan ben je verplicht de rolstoel ook achteraan een zetje te geven/op te tillen om zo de achterwielen ook over de hindernis te helpen.

Toegegeven, de hierboven beschreven handelingen vergen wat oefening. Voor de gebruiker kan één en ander erg vreemd en beangstigend overkomen. Overleg daarom goed met elkaar!
Foto via Photopin.com


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSharp Ben


Like deze focus


Naar boven
Feedback