Login

Heupprothese

Gepubliceerd: 2014-07-07 09:48:46 | Door freekkanters | 1107x bekeken |

Heupprothese

Heupprothese

Ieder jaar krijgen zo'n 25.000 Nederlanders een nieuwe heup. De grootste reden hiervoor is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Naar mate men ouder wordt neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Lees hier alles over het proces van de heupprothese.

Heupprothese

Ieder jaar krijgen zo'n 25.000 Nederlanders een nieuwe heup. De grootste reden hiervoor is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Naar mate men ouder wordt neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het lichaam is niet in staat om dit kraakbeen te vernieuwen of te vervangen. Slijtage behoort tot het normale verouderingsproces, waardoor vooral veel oudere mensen een nieuwe heup of knie krijgen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 60 en de 70 jaar.

Hoe werkt het?


Er zijn meerdere soorten heupprotheses. Je hebt een totale heupprothese waarbij een totale heupvervanging plaatsvindt en een Resurfacing, waarbij er een metalen dop aan de heup vast wordt gemaakt.

Totale heupprothese


Bij een totale heupprothese maakt de chirurg een snee ter grootte van de heup die vervangen moet worden. Het heupgewricht wordt blootgesteld. Vervolgens zaagt de chirurg de heupkop af. Er blijft dan een dijbeenbot zonder kop over. In het dijbeen wordt een pen geplaatst. Hierop plaatst de chirurg vervolgens een kop in het juiste formaat. Daarna verwijdert de chirurg de versleten heupkom en vervangt deze door een prothese. Alle delen zijn nu vervangen en de chirurg controleert of de nieuwe kop en kom precies in elkaar passen. Wanneer dit het geval is, sluit de chirurg de wond met hechtdraad of nietjes. In de wond wordt vaak nog wel een slangetje aangebracht om het wondvocht af te voeren. Deze mag er meestal na één dag al uit.

Resurfacing


Bij resurfacing maakt de chirurg ook een snee ter hoogte van de heup. De heupkop wordt vervolgens bijgeschaafd zodat de prothesekop over de oude kop geplaatst kan worden. Omdat de kop een iets ander formaat heeft, moet de heupkom passend gemaakt worden. Hij plaatst er vervolgens een metalen kom in. Als het goed is passen de kop en de kom nu precies in elkaar. Vervolgens wordt de wond op dezelfde manier gedicht als bij een totale heupprothese.
Beide operaties duren zo'n 1 tot 2 uur.

Revalideren


Na de operatie word je naar de uitslaapkamer gebracht waar je bij kunt komen van de narcose. Daarna ga je terug naar de verpleegafdeling waar je aan een infuus ligt waar je pijnstillers door krijgt. Wanneer je voldoende drinkt, niet meer misselijk bent, geen pijn meer hebt en het ijzergehalte in je bloed goed is, verwijdert de verpleegkundige dit infuus.
De dag na de operatie doe je nog rustig, maar de dag hierna moet je revalideren na heupoperatie. Dit kost vaak een paar dagen.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback