Login

Het verschil tussen EHBO en BHV

Gepubliceerd: 2014-07-15 07:34:20 | Door freekkanters | 1508x bekeken |

Het verschil tussen EHBO en BHV

Wat moet er ondernomen worden wanneer er sprake is van een ongeval op de werkvloer? Zijn er collega's in de buurt die te hulp kunnen schieten? In een kantoor zal minder snel iets gebeuren dan op een bouwplaats. Werkgevers zijn altijd verplicht om een EHBO-koffer in het pand te hebben, maar is er ook daadwerkelijk iemand die weet hoe hij deze koffer moet gebruiken? Zijn dit werknemers die een EHBO cursus gevolgd hebben of ook mensen met een BHV-diploma? Wat leer je in deze cursussen en wat is nu eigenlijk het verschil tussen EHBO en BHV?

EHBO


EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Met EHBO probeer je om verdere lichamelijke schade aan het slachtoffer te voorkomen tot het moment dat de deskundige hulp arriveert. Er is bij een klein ongeluk echter vaak geen deskundige hulp nodig. Je kunt een EHBO cursus volgen om te leren hoe je deze hulp goed kunt verlenen. Ook als je geen cursus gehad hebt kun je hulp verlenen. Deze hulp kan bestaan uit verschillende taken:

EHBO taken


  • Het plakken van pleisters;
  • Het aanleggen van een mitella;
  • Het vrijmaken van de ademweg;
  • Het geruststellen van het slachtoffer;
  • Het aanleggen van verband;
  • Het waarschuwen van professionele hulpdiensten;
  • Reanimeren;
  • Het behandelen van teken- of insectenbeten;
  • Het toepassen van de stabiele zijligging.

Tijdens een EHBO cursus leer je hoe en in welke situatie je deze hulp moet verlenen, maar ook hoe je moet handelen bij bewustzijnsverlies. Iedere cursus wordt afgesloten met een examen, waarna je het EHBO diploma kunt behalen. Iedere 2 jaar moet je herhalingslessen volgen om je diploma te behouden. EHBO hoeft niet perse verplicht te zijn. Dit is afhankelijk van de risico's die er binnen de omgeving zijn. Bij de meeste bedrijven is dit niet verplicht en zijn de EHBO'ers vervangen door BHV'ers.

BHV Cursus


BHV staat voor bedrijfshulpverlening en het is een verplichting om binnen ieder bedrijf per een bepaald aantal werknemers en klanten een BHV'er in dienst te hebben. BHV'ers zijn normale medewerkers welke actie kunnen ondernemen als er een ongeval plaatsvindt. De taken van een BHV'er zijn uitgebreider dan die van een EHBO'er. Een BHV'er moet bijvoorbeeld ook een brand kunnen blussen, het gebouw ontruimen en medewerkers alarmeren. De plicht van een BHV'er is zorgen dat de mensen zo rustig mogelijk blijven tijdens een bedrijfsongeval.
Als je BHV'er wilt worden moet je eerst een BHV cursus volgen. Tijdens deze cursus leer je bijvoorbeeld hoe je een brand moet blussen, maar ook leer je veel theorie over het ontstaan van branden en hoe je om moet gaan met de hulpdiensten. Na de cursus ben je opgeleid en bevoegd om binnen het bedrijf te handelen bij een ongeval of een calamiteit, tot de professionele hulpverleners gearriveerd zijn.

Het verschil


BHV'ers hebben meer werkzaamheden in vergelijking tot EHBO'ers. Als BHV'er ben je echter minder goed opgeleid in EHBO. In de BHV cursus krijg je enkel levensreddende eerste hulp. Bij een EHBO cursus krijg je levensreddende eerste hulp, aanvullende eerste hulp en leer je hoe je een AED moet bedienen.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback