Login

Goedkope sigaretten of e-sigaret?

Gepubliceerd: 2014-01-09 10:46:26 | Door Sjoerd de Jong | 3308x bekeken |

Goedkope sigaretten of e-sigaret?

Goedkope sigaretten of e-sigaret?

Vandaag stond in het nieuws dat de EU de elektronische sigaret aan banden gaat leggen. Men wil dezelfde regels gaan opleggen als voor medicijnen. Het Europees Parlement en haar lidstaten hebben de afspraak gemaakt dat de e-sigaret vrij verkocht mag worden. Zoals sigaretten, gaat de e-sigaret ook al op zijn retour naar de staatskas dus, want alleen ‘betrouwbare merken’ mogen nog in de winkel liggen.

De vraag die dan bij me op komt is. Wat maakt een merk betrouwbaar?

Het antwoord daarop: ‘Als drie of meer lidstaten de e-sigaret van een bepaald merk op gezondheidsgronden verbieden, dan kan de Europese Commissie een algeheel EU-verbod opleggen.’

(nos.nl)

Genoeg over de e-sigaret. Hoe zit het met goedkope sigaretten? Waar kun je die kopen?

Goedkope sigaretten of e-sigaret?

De sigaretten in Nederland zijn twee maal zo duur dan tien jaar geleden. Tien jaar geleden kochten we dus sigaretten voor een prikkie? Nee, want tien jaar geleden waren sigaretten ook al hartstikke duur. Maar waar kun je dan wel goedkope sigaretten kopen?

In België en Luxemburg zullen Nederlanders deze zomer weer massaal hun tabak aan inkopen. We gaan massaal smokkelen. In elk geval zullen de rokers goedkoper uit zijn deze zomer. In Spanje zijn de sigaretten en andere tabak al een stuk goedkoper. Veel rokers draaien al sigaretten van shag. Wanneer ze in België, Luxemburg of andere Europese landen komen, nemen ze grote hoeveelheden mee.

De vraag die dan bij me op komt is, mag dat wel? Waar mag tabak gekocht worden om vervolgens in te voeren zonder dat je in overtreding bent? Smokkelen doen we allemaal wel eens, maar daar zijn ook grenzen in. Ik raadpleegde hiervoor de douane en de belastingdienst. We moeten namelijk accijns betalen zoals iedereen wel weet.

Maar hoeveel mag je nu meenemen uit het buitenland? De belastingdienst heeft daar een mooi lijstje voor:

Goedkope sigaretten of e-sigaret?

Binnen de EU mag je het volgende (maximaal) over de grens mee nemen:

 • 110 liter bier
 • 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn
 • 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port
 • 10 liter gedistilleerde drank, zoals whisky, cognac, jenever
 • 800 sigaretten
 • 400 cigarillo's (sigaren met een maximum gewicht van 3 gram per stuk)
 • 200 sigaren
 • 1 kilo rooktabak

Je mag dus bijvoorbeeld tien kratten bier meenemen van 24 stuks én maximaal 40 pakjes sigaretten van 20 stuks. Hoe je combineert maakt niet uit. Wel is het zo dat wanneer je deze hoeveelheden overschrijdt, de douane gaat beoordelen of je alles wel voor eigen gebruik mee neemt. Tien kratten bier is dus al best vreemd, terwijl je gerust een vat van 100 liter mee kunt nemen voor je eigen thuis tap.

De belastingdienst zou de belastingdienst niet zijn, wanneer je extra accijns zou moeten betalen. Indien je dus de hoeveelheden overschrijdt, mag je over alle meegenomen goederen accijns betalen. Er wordt dan namelijk aangenomen dat je dit niet voor eigen gebruik mee neemt, maar om te verkopen. Niet rokers en drinkers zijn dus het meest in het voordeel, want die kunnen deze goederen mee nemen zonder dat ze er zelf gebruik van maken. Wil je dus als roker of drinker genieten van goedkope sigaretten of alcoholische dranken, zal je de non-smokers en non-alcoholics te vriend moeten houden.  

Natuurlijk gaan er ook genoeg mensen op vakantie naar landen buiten de EU. Daar gelden weer totaal andere regels. De Belastingdienst en de Douane zijn hier wat strenger in. Het lijstje ziet er een stuk korter uit en de hoeveelheden zijn heel wat minder. De tabak is ineens verdwenen zelfs. Wat wel wordt gezegd is dat je in je handbagage middelen voor eigen gebruik mag meenemen. Dus als jij een slof sigaretten eigen gebruik vindt mag je vrolijk de discussie aan gaan bij de douane. Het lijstje ziet er als volgt uit:

 • 1 liter sterke drank of
 • 2 liter mousserende wijn of
 • 2 liter likeurwijn zoals sherry of port of
 • een evenredig assortiment van deze producten, bijvoorbeeld een halve liter sterke drank en 1 liter mousserende wijn en
 • 4 liter niet-mousserende wijn en
 • 16 liter bier

Wat te doen op vakantie?

Goedkope sigaretten of e-sigaret?

Dus mensen, als je van de zomer op vakantie gaat, let dan op hoe inhalig je wilt zijn als het gaat om tabak en alcoholische dranken. Smokkel vooral, maar let wel op hoeveel. Je kunt beter je niet-rokende buurman op de camping vragen om 800 sigaretten mee te nemen voor je en die in Nederland weer op te halen, dan het risico te lopen dat je aan de grens nogmaals je vakantiegeld mag betalen. Dat is geen behouden thuiskomst natuurlijk!

Wat betreft het kopen van een e-sigaret in het buitenland is er nog niets bekend. Als het inderdaad aan banden wordt gelegd en als medicijn wordt aangemerkt valt het al snel onder de Opiumwet en zullen we drugs aan het smokkelen zijn in plaats van sigaretten ben ik ban.

Ik hou het lekker bij niet roken en neem wat mee voor mijn, helaas nog steeds rokende, geliefde. 


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Mr. G

Mr. G kopen

Geniet mee met de gigolo

Bestellen

Reacties


Dave Walschot | 2014-01-10 14:18:33

Graag reageer ik op je vraag "wat maakt een merk betrouwbaar" We hebben een keten van e-sigaret speciaalzaken (www.pipeline-elektronische-sigaret.nl) en worden vaak in de winkels met slechte kwaliteit geconfronteerd door klanten. De nieuwe richtlijn gaat er in ieder geval voor zorgen dat de navulvloeistoffen vrij zijn van reststoffen. Dat is ..

jordy westmaas | 2014-01-11 15:29:06

een jaar geleden waren ze de e sigaret aan het aanbevelen omdat deze de meest schadelijke stoffen benzeen teer en koolmonoxide niet meer bevatten. nu ze ogeloofelijk veel geld gaan mislopen door accijns gaan ze het opeens aanpakken. mijn conclusie is dan ook dat meneer van rijn geld boven onze gezondheid kiest?? erg raar...... ik zeg lekker door blijven dampen voor de mensen die er 1 zoeken. www.sigalekker.nl

Antony | 2014-01-13 23:54:48

Er zullen door de nieuwe regels wel een aantal aanpassingen gedaan moeten worden. In mijn mening is het straks voor de consument toch weer wat duidelijker. En dat is zeker geen slecht iets. http://www.rokerswinkel.nl/

Geef reactieSjoerd de Jong

Sjoerd de Jong

Typerend voor zijn schrijven is het overbrengen van normen en waarden aan de lezers De titels: "Ze kreeg een vinger. Ze pakte mijn hele lijf." ISBN: 9789081832205 en Mister G ISBN: 9789081832212


Like deze focus


Naar boven
Feedback