Login

Buitenlandse tandartsen zouden Nederlandse taal moeten beheren

Gepubliceerd: 2014-10-28 21:24:30 | Door WPlugers | 865x bekeken |

Nederland schijnt een interessant land te zijn voor buitenlandse tandartsen. Steeds meer buitenlandse specialisten willen hun werkzaamheden hier uitvoeren. Het KNMT, de beroepsvereniging voor tandartsen, is echter van mening dat de buitenlandse tandartsen de Nederlandse taal moeten beheersen als ze hier aan de slag willen. Hun taalvaardigheden moeten beoordeeld worden door middel van een toets.

De brancheorganisatie legde de kwestie uit in een programma van de NRCV, ‘Altijd Wat Monitor’. Het plan wordt door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Op dit moment is er een verschil tussen tandartsen die van buiten de EU en uit de EU komen. Specialisten van buiten de Europese Unie moeten een praktijktoets in de Nederlandse taal afleggen voordat ze hier mogen werken.

‘Registratie is nu te makkelijk’

Voor tandartsen binnen Europa geldt dat niet. Zij moeten enkel kunnen aantonen dat ze in bezit zijn van de juiste papieren. Er worden geen eisen gesteld aan het beheersen van de taal. Buitenlandse tandartsen die hun praktijken niet meer mogen uitoefenen in eigen land door bijvoorbeeld een schorsing kunnen zich hier wel registreren. Daar moet verandering in komen, vindt de Altijd Wat Monitor.

Eerder werd er al een uitzending besteed aan Spyro Veizi, een horrortandarts uit Albanië. Het gevolg was dat minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, de tandarts van de lijst liet schrappen. Europese regelgeving zou ervoor zorgen dat het invoeren van een verplichte taaltoets niet mogelijk is.

Er zijn echter wel landen waar de specialisten een taaltoets moeten afleggen. Hans Prakken, lid van de commissie die Schippers advies geeft, kunnen er wel iets strengere regels komen. Op dit moment hebben de buitenlandse tandartsen nog te veel vrijheid. Of de maatregelen ook voor een mondhygiëniste gaan gelden, is op dit moment nog niet duidelijk.

Nederland blijkt aantrekkelijk voor tandartsen

In Nederland zijn relatief weinig tandartsen aan het werk waardoor het voor buitenlandse specialisten aantrekkelijk wordt om zich hier te vestigen. Elk jaar registreren zich evenveel buitenlandse als Nederlandse tandartsen. Volgens Prakken kan dit in de toekomst voor problemen zorgen.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback