Login

Huisartsen zijn het niet eens met wetswijziging

Gepubliceerd: 2014-06-03 13:46:21 | Door MPaul | 903x bekeken |

Het kabinet heeft recentelijk bepaald dat er een wijziging in de wet wordt doorgevoerd op het gebied van de zorgverzekering. Sommige huisartsen zijn het niet eens met de aanpassing in de Zorgverzekeringswet en voeren daarom een klein protest. Ze hebben het werk een uur neergelegd en hopen dat het kabinet opnieuw in onderhandeling wil.

De wijziging in de zorgwet zorgt ervoor dat de vrije artsenkeuze verdwijnt. Verzekeraars zouden niet langer een bedrag moeten betalen aan verzekerde personen die geen contract hebben bij de zorgverzekeraar. Hierdoor wordt het voor de bedrijven mogelijk om zorg beter in te kopen en zullen de premies van de verzekeringen uiteindelijk minder snel omhoog gaan.

Artsen hebben bezwaar
Verzekeraars zijn blij met deze regeling en kunnen bijvoorbeeld meer vergoeden van fysiotherapie Goirle, maar de vereniging van praktijkhoudende huisartsen is er minder over te spreken. De wijziging zorgt ervoor dat de artsen niet zomaar iedereen mogen doorsturen. Het is echter maar een kleine vereniging in vergelijking met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

De LV heeft meer dan 11.000 leden, terwijl de VPHuisartsten slechts 700 leden in haar bestand heeft. Het zou effectiever zijn als de grote club zou staken, maar deze weigert hier aan deel te nemen. Een woordvoerder vertelt dat de vereniging niet blij is met de voorgestelde wetswijziging, maar een staking niet nodig vindt. “Het is niet in het belang van de patiënt.”

Meer macht voor verzekeraar
Men vindt dat de wetswijziging ervoor zorgt dat zorgverzekeraars nog meer macht krijgen dan op dit moment. De organisatie kan namelijk zelf bepalen met welke artsen een contract wordt aangegaan. Deze selectie vindt voornamelijk plaats op basis van kosten en winstmarges.'', aldus de VPHuisartsen.

Overigens zijn het niet alleen huisartsen die het protest van de vereniging steunen. Onder meer apothekers, tandartsen, psychologen en fysiotherapeuten vinden dat patiënten zelf een keuze moeten kunnen maken voor een zorgverlener.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMPaul


Like deze focus


Naar boven
Feedback