Login

Gezond eten? Granola! deel 1

Gepubliceerd: 2015-05-12 22:05:07 | Door Mans Wildeboer | 1172x bekeken |

Ontbijt is heel belangrijk

Ik ga mij in latere artikelen nog wel vestigen op de lunch en het avondeten. Maar vandaag gaat het over het ontbijt, je belangrijkste maaltijd van de dag. Het beste ontbijt is toch echt... GRANOLA Mijn mening over een gezond ontbijt Het ontbijt is zo belangrijk omdat je dan net een uur of 10 lang niets gegeten hebt. Als je je ontbijt over slaat ga je meestal rond een uur of 10 aan de snacks, en dat is niet goed. Maar stel je eet loops of cornflakes bij het ontbijt (rondjes/plakjes deeg met heel veel suiker) dan ben je nog steeds heel fout bezig, hier zit namelijk ontzettend veel suiker in. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je iets een waar veel suiker in zit, dat je de uren daarna sneller iets zoets gaat eten dan dat je gezond hebt gegeten. Je hebt allemaal betere ontbijtjes zoals havermout pap maar het beste ontbijt is toch echt Granola.

De voedselzandloper

De voedselzandloper kopen

De voedselzandloper is de moderne schijf van vijf, hier in staan allemaal gezonde dingen om te eten en weetjes die veel mensen niet weten, en dat, voor maar €12,50

Bestellen

Gezond eten? Granola! deel 1

Granola maken

Er zijn verschillende mannieren om granola temaken, veel mensen gooien er vervolgens een hele bak honing of suiker door zodat het wel zoet is maar dat is niet de bedoeling. Om het beter uit te kunnen leggen zal ik een recept geven.

INGREDIENTEN 4 personen

450 gram havervlokken
100 gram blanke amandelen
100 gram fijngehakte hazelnoten
100 gram ongeroosterde cashewnoten
100 gram fijngehakte walnoten
25 gram sesamzaad
25 gram zonnebloempitten, geroosterd
8 el vloeibare honing
2 el zonnebloemolie

Dit is 1 van de vele mogelijkheden om granola te maken. Zoals je ziet zitten er veel gezonde dingen in granola, ik zal er een paar uitleggen. Zonder de havervlokken heb je eigenlijk geen ontbijt. Je kan ook wel die brokjes uit crusli of de vlokken uit musli gebruiken maar hier zit veel meer suiker is , havervlokken zijn heel gezond. Dan zie je allemaal noten en zaden. Noten en zaden zijn voor heel veel dingen goed, bijvoorbeeld voor de spijsvertering. De noten hoef je er niet in te doen als je er niet van houdt (zoals ik) maar probeer wel iets anders te zoeken wat je er dan in kan doen omdat het anders een beetje saai is. Ik kook er bijvoorbeeld gedroogde abrikozen en andere fruit doorheen. Met de honing moet je goed opletten, je kunt wel 8 eetlepels doen maar dat is vrij veel, ik doe altijd vier of vijf om het lekker gezond te houden. De zonnebloemolie en de honing moet je wel eerst even in de magnetron of in de oven doen, samen in 1 potje. Dan is het vast gemeng en lekker vloeibaar. De bedoeling namelijk is is dat je de granola in een kom doet en daar dan je olie/honing mengsel doorheen roert. Zo heb je niet 1 plek die heel zoet is en een andere plek die juist niet zoet is.

Dan moet het in de oven, je doet niet alles tegelijk in de oven. Eerst spreid je de eerste helft uit over een bakplaat (als je deel 1 gedaan hebt kun je de rest van je granola precies hetzelfde doen). Je kunt er dan nog eventuele kokoschips overheen strooien of zo (doe ik niet). Het moet dan 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, je haalt je granola eruit. Schut het bakpapier een beetje en met een lepen roer je het om. Dan doe je je granola nog ongeveer 10 minuten in de oven tot je (samengeklonterde) havervlokken lekker goud-bruin zijn. Je havervlokken zullen net als bij crusli een beetje in brokjes liggen, dat komt door de honing. Nu kun je nog wat rozeinen eroverheen strooien en dan laat je het even afkoelen. Nu kun je je granola 1 een pot doen en heb je een lekker ontbijt!

Je kunt granola het best eten met (half) volle melk of (magere) yoghurt. Veel mensen (zoals mijn moeder) eten het met geitenyoghurt. Geitenyoghurt is extra gezond alleen moet je er wel echt een smaak voor hebben, veel mensen (waar onder ik) vinden het echter niet lekker.

Het voedselzandloper kookboek

Het voedselzandloper kookboek kopen

Naar aanleiding van de voedselzandloper is er ook een kookboek van gemaakt, dit is een heel dik kookboek met allemaal recepten die heel gezond zijn. Voor €19,95 kun jij al deze recepten koken.

Bestellen

Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Granola Bar Recipe

Granola Bar Recipe kopen

Een compleet receptenboek van bol.com met alleen maar recepten waarin Granola verwerkt zit, en dat voor maar €3,56 koopje zeg.

Bestellen

Reacties


Mans Wildeboer | 2015-05-12 22:30:40

Eet jij wel eens Granola of heb je het weleens gegeten? of ga je het dankzij dit artikel maken? Deel jouw ervaring met granola hier!

Geef reactieMans Wildeboer


Like deze focus


Naar boven
Feedback