Login

Geelzucht een aandoening met een oorzaak

Gepubliceerd: 2014-01-06 10:14:33 | Door gna1983 | 1767x bekeken |

Geelzucht een aandoening met een oorzaak

Geelzucht een aandoening met een oorzaak

Mensen zien geelzucht vaak als een ziekte, maar dit is absoluut niet het geval. Je krijgt te maken met geelzucht wanneer er een aandoening aan de lever of galblaas is.

Geelzucht bij baby's

Geelzucht een aandoening met een oorzaak

Geelzucht is niet een ziekte. Het is een lichamelijke probleem dat verschijnt als er verschillende aanpassingen optreden in de lever en galwegen. Hepatitis A werd vroeger tevens wel geelzucht genoemd omdat geelzucht veelvuldig bij volwassen personen tevoorschijn kwam die Hepatitis A hadden. De geelzucht benaming komt voor uit het feit dat de huid en het oogwit bij geelzucht geel kleurt.
Door een te hoog gehalte aan bilirubine in het bloed kan geelzucht worden voortgebracht. Als er afbraak ontstaat van hemoglobine uit de rode bloedcellen kan bilirubine ontstaan. De afvalstof zal in de lever moeten worden gewijzigd en moet daarvoor in de lever gehaald uit het bloed. De omgezette bilirubine verlaat uiteindelijk het lichaam als ontlasting. Een donkergele kleur kenmerkt de stof bilirubine. Het verschijnsel geelzucht is het gevolg van een te groot percentage bilirubine in het bloed. Er kan tevens jeuk ontwikkelen.
De huisarts kan via een onderzoek vaststellen wat het bilirubine gehalte in het lichaam is. Bij een te te hoog percentage kan dit leiden naar een aandoening aan de lever of eenaandoening in de galwegen. Geelzucht aanpakken is niet altijd nodig. Dit is zelfs niet vereist in alle gevallen. De aanleiding van het ontwikkelen  van geelzucht is doorslaggevend voor het behandelen.

Geelzucht bij baby's

Geelzucht een aandoening met een oorzaak

Veel baby's worden geboren met een donker gele huidskleur en het oogwit zeer gelig. Baby's zijn dan druk bezig met de afbraak van teveel aangemaakte HB door de moeder. Mocht de gele kleur niet wegtrekken moet de baby moet deze naar het ziekenhuis. Het kind kan dan bijvoorbeeld onder de uv lamp komen te liggen of met nieuwere techniek (Kleurlichttherapie) worden geholpen. Zie http://www.geelzucht.com/babys-met-geelzucht-geholpen-door-kleurlichttherapie/


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Kinderkwalen

Kinderkwalen kopen

Het is belangrijk om te weten wat er aan de hand is met je kind. Koop het kinder kwalen boek en voorkom veel bezoekjes aan de huisarts.

Bestellen

Reacties


Tim | 2014-01-06 11:20:06

"Mensen zien geelzucht vaak als een ziekte, maar dit is absoluut niet het geval." Deze uitspraak is naar mijn idee wat te zwart-wit. Mijn oom kreeg bij het uitvallen van organen door radiatie bij kanker erg last van gelig oogwit. Het feit dat dit dus ook gepaard kan gaan met ziekte is dus wel het geval. Wel interessant artikel!

Geef reactieGna1983


Like deze focus


Naar boven
Feedback