Login

Decubitus informatie

Gepubliceerd: 2014-05-25 06:53:43 | Door johan30 | 1053x bekeken |

Decubitus benamingen

Decubitus informatie

Tegenwoordig gebruikt men diverse benamingen voor decubitus. Men noemt het veelal ook wel druknarcose, doorligplekken, drukwonde of bedzeer. Er zijn dus zeer veel benamingen voor één en dezelfde aandoening.

Decubitus informatie

Volgens decubitusbehandeling.nl zal decubitus ontstaan op het weefsel door bijvoorbeeld druk, schuif en wrijvingen of enkele van deze gevallen in combinatie met elkaar, hierdoor ontstaan er bepaalde wonden op het lichaam, men noemt dit dus zoals eerder vermeld decubitus. In tegenstelling wat veel mensen denken valt de aandoening van decubitus niet onder de noemer van huidziektes.

Geschiedenis van Decubitus

Decubitus is geen aandoening die te maken heeft met de huidige welvaart in de wereld, een welvaartsziekte en/of aandoening is het dan ook niet te noemen. Decubitus is namelijk een aandoening waar zelfs de oude Egyptenaren al hinder van ondervonden. Omdat deze oude Egyptenaren dus al hinder van decubitus ondervonden is men zelfs in dit stadium begonnen met het zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Men is in deze tijd gaan zoeken naar een goede, veilige maar ook zeker snelle manier om de doorligplekken te behandelen. In de tijd van oude Egyptenaren droeg deze aandoening echter nog niet de naam die het vandaag de dag draagt. Men was in deze tijden namelijk nog niet echt bezig met de aandoeningen die men tegenkwam te voorzien van een benaming. Ook waren ze in deze niet bezig om met decubitus voorkomen.

De naam decubitus kwam in 1777 en is verzonnen door Wohlleben. De benaming decubitus heeft men al deze jaren behouden, wel zijn er steeds meer benamingen bijgekomen voor de zelfde aandoening. De nieuwe benamingen kwamen voort uit het feit dat men de aandoening steeds meer in verband ging brengen met de oorzaken. Doordat men meer informatie kreeg over de oorzaken van decubitus kwamen er ook al snel benamingen die voor de gewone mens zonder medische kennis te onthouden en zeker te herleiden waren. In de tijd van Wohlleben ging men er nog vanuit dat decubitus enkel en alleen voort kwam uit het te lang liggen en/of zitten waardoor de schade aan het weefsel ontstond, vandaag de dag weten wij wel beter en zijn onderzoekers er achter dat er meerdere oorzaken voor deze aandoening bestaan.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJohan30

Gezondheidsmanager als beroep!


Like deze focus


Naar boven
Feedback