Login

De zorg en de vergrijzing

Gepubliceerd: 2014-08-26 10:12:36 | Door freekkanters | 1482x bekeken |

De zorg en de vergrijzing

De zorg en de vergrijzing

De gevolgen van de vergrijzing hebben een flinke impact op de zorgsector. Dit komt doordat vraag en aanbod niet langer correct op elkaar aansluiten.

Veel organisaties handelen niet genoeg naar de vergrijzing. Iedereen weet dat de problemen er aan zitten te komen, maar er wordt maar amper naar gehandeld.
Er wordt veel gediscussieerd over de vergrijzing, maar dit is vaak niet grondig. Wat kan er dus gebeuren met de eigen organisatie? Niet enkel met de mensheid.

Verandering


Niet enkel de vraag naar zorg veranderd, maar ook de soort vraag neemt wendingen. Ouderen zijn niet langer zoals ze vroeger waren. Ze zijn zelfstandiger, mondiger, hebben meer geld en kunnen gemakkelijker met de nieuwe technologie omgaan. De vraag naar geïntegreerde producten en diensten zoals thuiszorg van thuiszorg Helmond stijgt. Hierdoor moeten zorgaanbieders en gemeenten vaak samen gaan werken.
Ook valt het op dat ouderen niet langer volledig verzorgd willen worden. Ze blijven graag hun hobby's doen en houden er niet van om nog langer gepamperd te worden.

Specialistische zorg


Ook stijgt de vraag naar specialistische zorg. Dit komt grotendeels door het stijgende aantal chronische zieken. De behandeling van de chronische ziektes maakt een integrale aanpak al snel noodzakelijk rondom ziektebeelden waarbij ketenpartners hard samen moeten werken.
Deze situatie eist nieuwe organisatiemodellen in de zorg, waarbij slimmer werken met nieuwe technologieën benodigd is.

Technologie


De inzet van nieuwe technologie gaat een grote rol spelen om dit allemaal mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan beeldzorg, welke een grote impact op het thuiszorg kan maken.
Toch moet er niet enkel technologische innovatie gelet worden, maar ook sociale innovatie welke nodig is om vernieuwingen duurzaam te implementeren. Kunnen artsen en verpleegkundigen zomaar met nieuwe technologie aan de gang?
De instellingen die erin slagen om de processen en werkwijzen van medewerkers hier op aan te passen zijn dan ook in staat om hun innovatiekracht op gang te brengen en succesvolle innovatie tot stand te brengen.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback