Login

De 5 belangrijkste punten bij EHBO

Gepubliceerd: 2014-12-31 11:10:02 | Door sannevermeulen | 1392x bekeken |

De 5 belangrijkste punten bij EHBO

De 5 belangrijkste punten bij EHBO

Als je eerste hulp verleend moet je altijd op vijf bepaalde punten letten. Dit leer je onder andere bij een EHBO cursus.

Als je eerste hulp verleend moet je altijd op vijf bepaalde punten letten. Dit leer je onder andere bij een EHBO cursus.

1. Let op gevaar

Let zowel voor jezelf als voor de omstanders en het slachtoffer op mogelijk gevaar. Zorg ervoor dat verdere mogelijke ongelukken worden voorkomen. Wanneer er veel bloed is wordt het aangeraden om wegwerphandschoenen te dragen zodat je jezelf kunt beschermen tegen infecties.

2. Wat is er gebeurd?

Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert. Als het slachtoffer niet in staat is om hier antwoord op te geven, dan vraag je het aan de omstanders. Vraag het slachtoffer waar je pijn vandaan komt en probeer dit te lokaliseren. Check of het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel kan bewegen.

3. Stel het slachtoffer gerust

Stel het slachtoffer gerust probeer te zorgen voor beschutting. Blijf zelf altijd rustig, ook als de verwonding heel ernstig lijkt. Probeer het slachtoffer te kalmeren, zodat je het slachtoffer ook makkelijker kunt behandelen. Zorg voor een zo goed mogelijke beschutting van het slachtoffer, tegen bijvoorbeeld kou, warmte of regen.

4. Contacteer deskundige hulp

Laat één van de omstanders zo snel mogelijk een ambulance bellen. Laat doorgeven wat er is gebeurd, hoeveel slachtoffers er zijn, wat ze mankeren en waar jullie gelokaliseerd zijn. Als je mobiel belt, vraag dan naar de hulpverleningsdienst in de plaats waar je op dat moment bent. Het is in ieder geval belangrijk dat je weet welke bekende stad het dichtst in de buurt ligt.

5. Help het slachtoffer

Help het slachtoffer op de plaats waar het ongeluk is gebeurd. Til een gevallen kind bijvoorbeeld nooit zomaar op, maar laat hem zelf aangeven wanneer hij op wilt staan. Verplaats een slachtoffer alleen wanneer dit nodig is voor de veiligheid, zoals bij een brand. Gebruik bij het verplaatsen de Rautel.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback