Login

Darmparasieten

Gepubliceerd: 2014-01-02 18:33:19 | Door barbara | 2048x bekeken |

Darmparasieten - monsters inside me

Darmparasieten

We willen allemaal onszelf en elkaar beschermen tegen infecties met darmparasieten. Meer leren over de intestinale parasieten is een belangrijke eerste stap. De meest voorkomende vragen van mensen met darmklachten zijn die over darmparasieten.

Wat zijn darmparasieten?

Je hebt misschien al eens gehoord van darmparasieten maar veel mensen zijn niet zeker van wat ze zijn. Intestinale parasieten zijn microscopisch kleine, eencellige organismen, ook wel protozoa  genoemd die in darmen leven.

Met darmparasieten worden dus meestal geen wormen zoals lintworm, spoelworm of aarsmaden bedoeld, maar parasieten die je met het blote oog niet kunt zien.

Darmparasieten worden vaak overgedragen via besmet voedsel en water of via persoonlijk contact. Darmparasieten kunnen ook seksueel worden overgedragen. Darmparasieten komen het meest voor op plaatsen met een slechte hygiëne en het ontbreken van sanitaire voorzieningen, zoals in derde wereld landen.

Miljoenen Europeanen hebben darmparasieten. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met hiv/AIDS, kunnen darmparasieten zeer ernstige aandoening zijn- in sommige gevallen zelfs dodelijk.

Wat zijn de symptomen van besmetting met darmparasieten?

Mensen die met darmparasieten zijn besmet ervaren vaak geen symptomen of klachten. Wanneer er wel symptomen zijn, kunnen deze onder andere omvatten:

  • diarree, die ernstig en chronisch kan zijn
  • buikpijn
  • een opgeblazen gevoel
  • misselijkheid, braken

Hoe worden darmparasieten verspreidt?

Darmparasieten worden verspreid wanneer je fecale materie - stukjes van uitwerpselen – in je mond krijgt. Dit kan gebeuren door middel van:

  • besmet voedsel of water
  • orale en anale seks spelen
  • niet-seksuele intiem contact, zoals een luier verschonen

Hoe kom ik erachter of ik darmparasieten heb?

Een arts kan een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren om te zien of je darmparasieten hebt en welke darmparasieten je hebt, zelfs wanneer je geen darmparasieten symptomen ervaart. Andere tests zijn soms ook nodig, zoals proctoscopie - een test waarbij een dunne buis met aan het uiteinde een camera in de endeldarm wordt ingebracht.

Daarnaast kun je zelf, zonder tussenkomst van een arts, een test bestellen bij een particulier laboratorium. Een van zulke laboratoria in Nederland, die darmparasieten tests aanbiedt is Darmklachten.nl. De ontlastingsmonster wordt dan getest op een aantal darmparasieten zoals: Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis, Giardia lamblia en Cryptosporidium spp.

Is er een behandeling tegen darmparasieten?

Ja, er zijn voldoende geneesmiddelen beschikbaar die werkzaam zijn tegen een infectie met darmparasieten. Zwangere vrouwen kunnen echter niet al deze medicijnen gebruiken. Overleg altijd met je arts of de behandeling voor je geschikt is. Sommige behandelingen kunnen tevens niet zo effectief zijn bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Leven met parasieten

Leven met parasieten kopen

Leven met parasieten geeft Frans Rochette een excursie in parasietenland, een rondleiding in de wondere wereld van wormen en andere parasieten.

Bestellen

Reacties


Arnoud | 2014-01-02 20:31:38

Het klintk enorm vies, wel erg leerzaam.

barbara | 2014-01-02 20:37:45

Het is inderdaad heel vies :-)

Pieter | 2014-01-02 20:45:55

Leuk artikel! Altijd mooi om over dingen te lezen waar je normaal niet echt stil bij staat :)

Geef reactieBarbara


Like deze focus


Naar boven
Feedback