Login

Aambeien

Gepubliceerd: 2014-01-02 14:34:13 | Door barbara | 1616x bekeken |

Een pijnlijke darmaandoening

Ongeveer 75 procent van de mensen zal op een bepaald punt in hun leven aambeien ontwikkelen. Aambeien komen het meest voor bij volwassenen tussen 45-65 jaar oud en bij zwangere vrouwen.

Wat zijn aambeien?

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen en ontstoken aderen rond de anus of in het lagere rectum. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm die naar de anus loopt. De anus is de opening aan het einde van het spijsverteringskanaal, waardoor darminhoud het lichaam verlaat (ontlasting).

Er bestaan twee soorten aambeien, externe en interne aambeien. Externe aambeien bevinden zich onder de huid rond de anus. Interne aambeien ontwikkelen zich in het lagere rectum. Interne aambeien kunnen via de anus gaan uitsteken of rectale prolaps veroorzaken. De meeste verzakte aambeien trekken, na verloop van tijd, vanzelf terug in het rectum. Ernstig verzakte aambeien kunnen permanent uitsteken en vereisen behandeling.

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Het meest voorkomende symptoom van interne aambeien is helder rood bloed in de ontlasting, op wc-papier of in de toiletpot na de stoelgang. Interne aambeien die niet verzakken zijn meestal niet pijnlijk. Verzakte aambeien veroorzaken vaak pijn, ongemak en anale jeuk.

Bloedstolsels kunnen zich gaan vormen in de externe aambeien. Een bloedstolsel in een bloedvat wordt een trombose. Trombose in externe aambeien veroorzaakt bloed bij ontlasting, pijnlijke zwelling of verharding rond de anus. Wanneer het bloedstolsel oplost, blijft de extra huid achter. Deze huid kan geïrriteerd raken of gaan jeuken.

Overmatig persen, wrijven of reinigen van de anus kunnen de symptomen, zoals jeuk en irritatie, erger maken.

Aambeien zijn niet gevaarlijk of levensbedreigend. De symptomen verdwijnen meestal binnen een paar dagen en sommige mensen met aambeien ontwikkelen nooit darmklachten.

Sperti Cooling - Gel

Sperti Cooling - Gel kopen

Sperti Cooling Gel is een verkoelende en verzachtende gel op basis van 50% Hamamelis Water voor de gevoelige, rode huid, met name de dunne huid rond de anus. De lichte structuur van de gel houdt de huidplooien soepel en zorgt ervoor dat de gel snel intrekt en niet vlekt.

Bestellen

Wat zijn de oorzaken van aambeien?

Zwelling in de anale of rectale aderen veroorzaakt aambeien. Verschillende factoren kunnen deze zwelling veroorzaken, waaronder:

  • chronische obstipatie of diarree
  • persen tijdens de stoelgang
  • voor langere tijd op het toilet zitten
  • een gebrek aan vezels in het dieet

Een andere oorzaak van aambeien is de verzwakking van het bindweefsel in het rectum en de anus die optreedt naarmate mensen ouder worden.

Zwangerschap kan aambeien veroorzaken door de toenemende druk in de buik, waarbij de aderen in het lagere rectum en de anus kunnen gaan vergroten. Bij de meeste vrouwen, verdwijnen de aambeien, die veroorzaakt worden door de zwangerschap, weer na de bevalling.

Hoe worden aambeien gediagnosticeerd?

De arts zal de anus en de endeldarm onderzoeken om te bepalen of een persoon daadwerkelijk aambeien heeft. Aambeien symptomen zijn vergelijkbaar met die van andere anorectale aandoeningen, zoals anale scheuren, abcessen, wratten en darmpoliepen.

De arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te zoeken naar zichtbare aambeien. Een digitaal rectaal onderzoek met een gehandschoende, gesmeerde vinger en een anoscope - een holle , verlichte buis - kan worden uitgevoerd om het rectum van binnen te bekijken.

Een grondige evaluatie en een goede diagnose door een arts is van belang in geval van bloedingen uit het rectum of bloed in de ontlasting. Bloeden kan een symptoom van andere spijsvertering ziekten zijn, waaronder darmkanker.

Aanvullende onderzoeken kunnen worden gedaan om andere oorzaken van bloedingen uit te sluiten, vooral bij mensen van 40 jaar of ouder, waaronder:

  • colonoscopie
  • sigmoïdoscopie
  • bariumklysma


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Prikkelbare darm

Prikkelbare darm kopen

Ontdek wat echt helpt Circa 1 op de 10 mensen lijdt aan het prikkelbaar-darmsyndroom: een voortdurend vol gevoel, winderigheid, oprispingen, buikkrampen, diarree of verstopping.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieBarbara


Like deze focus


Naar boven
Feedback