Login

Aneurysma

Gepubliceerd: 2014-11-17 09:52:05 | Door barbara | 1274x bekeken |

Een thoracaal aorta aneurysma

Een thoracaal aorta aneurysma is een verzwakt gebied in het bovenste gedeelte van de aorta. De aorta is het belangrijkste bloedvat dat bloed door het lichaam vervoerd. Een thoracaal aorta aneurysma kan ook thoracale aneurysma en aortadissectie (TAAD) worden genoemd omdat een aneurysma kan leiden tot een scheur in de slagaderwand (dissectie) die levensbedreigend bloeden kan veroorzaken. Kleine en langzaam groeiende thoracale aorta-aneurysma's kunnen nooit scheuren, maar grote, snel groeiende aneurysma wel.

Afhankelijk van de grootte en groeisnelheid van thoracale aorta aneurysma, kan de behandeling variëren van afwachtende spoedoperatie. Idealiter kan een operatie voor een thoracale aorta aneurysma worden gepland indien nodig.

 

Thoracale aorta aneurysma langzaam groeien gewoonlijk vaak zonder symptomen, waardoor ze moeilijk te detecteren. Sommige aneurysmata zullen nooit scheuren. Veel klein beginnen en blijven klein, hoewel veel te breiden in de tijd. Hoe snel een aorta aneurysma groeien is moeilijk te voorspellen. 

Als thoracale aorta-aneurysma groeit, kunnen sommige mensen merken:

 

Gevoeligheid of pijn op de borst

rugpijn onderrug

pijn in lies

heesheid

hoest

benauwdheid

Aneurysma’s kunnen zich overal langs de aorta ontwikkelen, die loopt van je hart door je buik. Wanneer ze in het bovenste gedeelte van de aorta ontstaan, heten ze thoracale aorta aneurysma. Vaker, worden aneurysma vormen in het onderste deel van de aorta en de abdominale aorta aneurysma ontwikkeld. Minder vaak kan een aneurysma ontstaan ​​tussen de bovenste en onderste delen van de aorta. Dit type aneurysma wordt een thoracoabdominal aneurysma. 

Wanneer moet u een arts te zien

De meeste mensen met een aneurysma hebben geen symptomen, tenzij er een traan (dissectie) of breuk is opgetreden. Een ruptuur of dissectie is een medische noodsituatie.

Als een aneurysma scheurt of een of meer lagen van de vaatwand splits (dissectie), kunt u het gevoel krijgen van:

 

Scherpe, plotselinge pijn in de boven rug dat neerwaartse uitstraalt

Pijn in je borst, kaak, nek of armen

Moeite met ademhalen

Als je een familiegeschiedenis van aorta-aneurysma, het syndroom van Marfan of andere bindweefselziekte hebt, of bicuspide aortaklep, kan uw arts u adviseren regelmatig echografie examens te screenen op aneurysma van de aorta.

Risicofactoren op Thoracale aorta aneurysma worden verhoogd door:

Leeftijd. Thoracale aorta-aneurysma's komen het meest voor bij mensen van 65 jaar en ouder.

Het gebruik van tabak. Tabaksgebruik een sterke risicofactor voor de ontwikkeling van een aorta aneurysma. Hoe langer je hebt gerookt of gepruimd tabak, hoe groter het risico.

Hoge bloeddruk. De bloedvaten verhoogde bloeddruk beschadigingen in het lichaam, het verhogen van de kans van de ontwikkeling van een aneurysma.

Opbouw van plaques in slagaders (atherosclerose). De ophoping van vet en andere stoffen die de bekleding van een bloedvat beschadigen (atherosclerose) verhoogt het risico van een aneurysma.

Familiegeschiedenis. Mensen die een familiegeschiedenis van aorta-aneurysma's hebben een verhoogd risico van het hebben van een. Mensen die een familiegeschiedenis van aneurysma's hebben de neiging om aneurysma's te ontwikkelen op jongere leeftijd en een hoger risico van breuk.

Bindweefselaandoeningen. Als u een bindweefsel aandoening, zoals het syndroom van Marfan of Ehlers-Danlos syndroom, heb je een significant hoger risico op een thoracale aorta-aneurysma.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieBarbara


Like deze focus


Naar boven
Feedback