Login

What Maisie knew

Gepubliceerd: 2014-01-22 09:46:34 | Door Kirsti | 2220x bekeken |

Een hele indrukwekkende film. Vooral de keuze, de begrijpelijke keuze aan het einde van de film.

What Maisie knew

Dat kinderen in een scheiding het voornaamste slachtoffer zijn, is een bekend gegeven. Het zal echter zelden zo treffend in beeld zijn gebracht als in What Maisie Knew, volledig verteld vanuit het perspectief van de pas zesjarige Maisie (Onata Aprile). In flarden van gesprekken, ruzies, steken onder water en ander onvolwassen gedrag van haar New Yorkse ouders Susanna (Julianne Moore) en Beale (Steve Coogan) ziet het meisje al snel haar gezin uit elkaar vallen. Helemaal begrijpen wat er gebeurt doet ze niet, maar de vrolijke Maisie probeert er het beste van te maken. De scheiding is nog maar het begin van het verhaal, losjes gebaseerd op een roman van Henry James uit 1897. Over de rug van hun dochter vechten vader en moeder hun ruzie verder uit. Aanvankelijk lijkt het ze vooral om de voogdij te doen, maar de strijd in de rechtbank is snel gestreden: elke ouder krijgt het meisje steeds tien dagen achter elkaar. En hoewel Susanna en Beale elkaar in nog steeds het licht in de ogen niet gunnen, verliezen ze gaandeweg wel de interesse voor hun dochter. Beale trouwt meteen met kindermeisje Margo (Joanna Vanderham), Susanna laat dat niet op zich zitten en stapt snel in het huwelijksbootje met barkeeper Lincoln (Alexander Skarsgård) – alles om de schijn van een stabiel gezinsleven op te houden. Schijn, inderdaad, want zowel pa als ma is vooral druk met zichzelf. Handelaar Beale moet op de ene zakenreis na de andere, uitgerangeerde zangeres Susanna wil haar carrière nieuw leven inblazen. Arme Maisie is overgeleverd aan haar nieuwe stiefouders, die overigens veel sympathieker blijken dan haar kleinzieilige vader en moeder. Welbeschouwd is Maisie niet eens zozeer slachtoffer van een echtscheiding, maar van twee mensen die nooit een kind hadden moeten krijgen.

Meeslepend drama

Dat laatste doet wel wat af aan het realistische karakter van de film; zo slecht als Maisie zullen maar weinig kinderen van scheidende ouders het getroffen hebben. Dat neemt niet weg dat What Maisie Knew een prachtig, meeslepend en ontroerend drama is. Dat komt vooral door de jonge Aprile, die in geen enkele scene ontbreekt. Haar vertolking van een naïef kind dat langzaam beseft dat haar ouders níet het beste met haar voorhebben, is hartverscheurend. 


Deel:

Tags:

Reacties


Sjoerd de Jong | 2014-01-28 09:17:48

Eentje om te zien dus!

Geef reactieKirsti

Kirsti

Waar ligt mijn focus. Mijn focus ligt thuis, thuis bij ons nieuwe samengestelde gezin verdeeld over twee huizen en niet altijd bij elkaar aanwezig. Onze focus ligt bij de kinderen.


Like deze focus


Naar boven
Feedback