Login

Uruagay heeft ambitieuze plannen voor energie

Gepubliceerd: 2015-11-18 09:51:14 | Door Janice | 1146x bekeken |

Uruguay verandert

Uruguay is één van de voorlopers op duurzame energie. Goed, ze hebben maar een inwoner aantal van 3,3 miljoen mensen, maar ze wekken wel 55% van hun energie uit duurzame bronnen op. Voor 2030 wil het land CO2 neutraal zijn.

Uruguay zorgt voor duurzame energie sinds 2005

Uruagay heeft ambitieuze plannen voor energie

De klimaattop moet nog gestart worden maar Uruguay heeft aangekondigd in 2030 CO2 neutraal te zijn. Ze denken dit te kunnen realiseren omdat 55% van de energie al uit hernieuwbare bronnen komt. Het land wilt een nóg schoner energiebeleid, ook al dragen zij nauwelijks, lees 0,06% bij van de totale CO2 emissie. Uruguay is al bezig met hun overstapt naar groene energie sinds 2005 onder president Tabaré Vazquez. Er was geen druk om eraan te beginnen, maar ze zagen zelf het belang in om vooraan te lopen. Door middel van waterkracht wordt er al een groot deel van hun energie opgewekt. Maar doordat waterkracht door de verandering van klimaat kan gaan veranderen zetten ze nu volledig in op windkracht. Daarnaast zijn er grote zonnepaneelparken gebouwd á 100 hectaren. Als reserve voor dit hele plan staan er nog twee oudere thermische centrales.

Welke sector is lastig? 

Dit is allemaal mooi en aardig, maar voor 100% CO2 Neutraal moet ook de transport aangepakt worden. Het energie netwerk kan verbonden worden met Brazilië en Argentinië. Dit is een financieel steuntje en een zekerheid om een schonere lucht te creëren. Maar als we CO2 neutraal willen worden moet ook de transport aangepakt worden. Hier zit een grote uitdaging. De transport maakt allemaal gebruik van verbrandingsmotoren. Persoonlijk vervoer wordt moeilijk om een verandering in te krijgen, maar er wordt nu vooral energie gestoken in het onderzoek naar elektrisch openbaar vervoer. De industrie die goed is voor 40% van et energieverbruik kan opgevangen worden door die energie te voorzien met hernieuwbare energie. De transport is goed voor 30% van het energieverbruik. Zo heeft Uruguay zijn eigen overstap van energietransitie.

 


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJanice


Like deze focus


Naar boven
Feedback