Login

Nederland verliest triple-A-status

Gepubliceerd: 2013-11-29 16:01:12 | Door Pieter ten Cate | 1436x bekeken |

Nederland verliest triple-A-status

Lage groeivooruitzichten oorzaak van statusverlaging

Afgelopen vrijdag verloor Nederland de felbegeerde triple-A-status op het gebied van kredietverstrekking. Dit werd bekend nadat Standard & Poor's de status van ons land veranderde naar een AA+ status door stagnerende groeivooruitzichten.

Bekendmaking verlies van AAA status

Terwijl de Nederlandse vlag werd gezwaaid vanaf de Tafelberg boven Kaapstad kwam S&P als eerste onderneming met de verlaagde status van Nederland omdat de groeivooruitzichten een stuk lager uitvallen dan verwacht. Daarnaast is ons bruto nationaal product contant lager dan andere prominente Europese lotgenoten.

Er was echter ook goed nieuws voor de Europeaanse landen afgelopen vrijdag op financieel gebied. Het in New York gevestigde ratingbedrijf verhoogde de status van Cyprus van B- naar CCC+ en verklaarde dat de vooruitzichten van Spanje stabiel zijn. Spanje behoud hiermee echter de krediet score van BBB- wat nog steeds niet super goed is.

Het verlagen van de status van Nederland komt bij veel Nederlandse specialisten en partijen hard aan als één van de kernleden en voorstander van de begrotingsmaatregelen. Ondanks het feit dat ons land langzaam maar zeker uit de recessie lijkt te kruipen, toch blijven we achter op andere belangrijke Europese economieën zoals Duitsland.

Een teleurstellende ontwikkeling

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaf te kennen dat hij de downgrade een teleurstellende ontwikkeling vind. Omdat de score door veel spelers en partijen erg serieus wordt genomen, zijn de effecten van een dergelijke aankondiging vaak groot.

Overigens zal de verlaging van de score vrij weinig effect hebben op de rente kosten voor leningen in ons land. Daarnaast behoort een krediet score van AA+ nog steeds tot de Europese top en hebben we nog altijd een goede naam qua fiscaal beleid.

Er word dan ook verwacht dat de verlaagde score weinig tot geen effect heeft op investeringen in ons land.

Een gevoelige en zwakke economie

Nederland verliest triple-A-status

Toch is het zo dat het verlagen van de kredietscore van Nederland een indicatie is van de zwakte van de economie, die komend jaar met slecht 0,2% zal groeien, volgens de Europese Commissie. Nederland neigt met dit vooruitzicht één van de zwakste spelers zijn van de Eurolanden; na Cyprus en Slovenië.

Nederland is erg gericht op de export en om deze reden gezien als een van de meest concurrerende economieën van Europa. Het heeft zelfs een hogere lopende rekening overschot dan bijvoorbeeld Duitsland. Desalniettemin is de binnenlandse economie nog niet helemaal over de crisis heen.  

Hoewel de export blijft groeien zijn de verzwakkende factoren in de economie vooral de daling van de consumptie als gevolg van de hoge hypotheekschulden. De Nederlandse huishoudens behoren hiermee tot de huishoudens met de zwaarste schuldenlast van Europa en word daarbij nog altijd belast door de malaise op de woningmarkt. De prijzen van woningen in ons land zijn met meer dan 20% gedaald sinds het begin van de recessie in 2008.

Verdere overheidsbezuinigingen bestaande uit onder andere belastingverhogingen waren vervolgens de oorzaak van de verder slinkende binnenlandse vraag.

Positieve berichten over onze economie

Het nieuws van de verlaagde kredietscore komt als een verrassing, zeker nadat bekend werd gemaakt dat de economie eindelijk weer een groei doormaakte in het derde kwartaal. Analisten hebben echter voorspeld dat deze groei wat zal stagneren in 2014.

Standard & Poor's doet hierbij de uitspraak dat de sterke groei van de export niet genoeg is om een zwakke binnenlandse economie te compenseren.

Als Nederlanders kunnen wij en onze economie juist de uitdaging aangaan om het herstel van onze economie te bespoedigen door meer uit te geven en meer binnenlandse stabiliteit te kweken.


Deel:

Focus gerelateerde producten


Guinness world records  / 2014

Guinness world records / 2014 kopen

De nieuwste editie van het bestsellerboek dat in 1955 voor het eerst werd gepubliceerd en waarvan inmiddels in meer dan honderd landen meer dan honderdtwintig miljoen exemplaren zijn verkocht, staat weer boordevol recordbrekende prestaties

Bestellen
Philips LivingColors Iris - LED - Wit

Philips LivingColors Iris - LED - Wit kopen

Philips LivingColors Iris LED-lamp. Het strakke en moderne ontwerp is een aanwinst voor je interieur. Selecteer met de afstandsbediening je sfeerlicht naar keuze en geniet van je favoriete kleur.

Bestellen
Bodum Pavina Glas - Dubbelwandig  - Middel - 0.35l - Set van 6

Bodum Pavina Glas - Dubbelwandig - Middel - 0.35l - Set van 6 kopen

Deze Pavina glazen van Bodum houden koude drank koud en warme drank warm door het duurzame Borosilicate glas. Dit glas is een sterke hittebestendig glassoort dat veel minder weegt dan normaal glaswerk.

Bestellen
Ranex Hanglamp Sandy - Matzwart

Ranex Hanglamp Sandy - Matzwart kopen

Een stoere eyecatcher voor in je interieur. Hang hem op boven de eettafel of in de kinderkamer, overal zal de Ranex Hanglamp Sandy de absolute blikvanger zijn voor je gasten en voor jezelf!

Bestellen
Cloer Waterkoker 4709

Cloer Waterkoker 4709 kopen

Vond u "Nederland verliest triple-A-status" interessant? Wellicht is dit product dan wat voor u!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback