Login

Nederland in de ban van IBAN in 2014

Gepubliceerd: 2014-01-02 19:10:36 | Door Pieter ten Cate | 1567x bekeken |

Nederland in de ban van IBAN in 2014

Hoewel de IBAN code als sinds 14 augustus 1999 in gebruik is genomen, is deze de laatste tijd erg veel in de belangstelling. Maar wat is precies het idee achter het IBAN nummer en wat is het? Vanaf 1 januari 2014 word de internationale overgang naar deze formulering qua bankrekening verder doorgevoerd om de standaardisatie te stimuleren. Talloze partijen gaan je dus de komende tijd vragen om het internationale nummer te vermelden bij services en diensten.

Wat is het IBAN nummer?

IBAN is een afkorting voor de Engelse term 'International Bank Account Number'. De code of het nummer is benodigd om buitenlandse bankoverschrijvingen te kunnen doen. Het nummer is ingevoerd op 14 augustus 1999 en zal de komende jaren alleen maar meer gebruikt gaan worden.

Het IBAN nummer is een internationaal bankrekeningnummer dat bestaat uit 34 tekens, waaronder je rekeningnummer. Daarnaast vind je in de code de volgende elementen:

 • De landcode (2 letters)
 • Twee controle cijfers

Om de leesbaarheid van de code te vergemakkelijken wordt de code meestal in reeksen van 4 tekens weergegeven, zoals NL12 4321 1234 4321 00. Hoewel het berekenen van je IBAN nummer ook met de hand kan, zijn er talloze websites te vinden waar je gemakkelijk je IBAN nummer kan berekenen aan de hand van je bankrekening nummer.

Wat is de BIC code?

Nederland in de ban van IBAN in 2014

Vaak word de term IBAN in combinatie genoemd met het zogenaamde BIC nummer. Maar wat is nou precies het BIC nummer?

Alle banken in de westerse wereld hebben een eigen unieke BIC/SWIFT code. BIC staat voor 'Bank Identifier Code'. Wanneer je een buitenlandse betaling gaat uitvoeren wordt je gevraagd om een BIC nummer. Alle Nederlandse en Belgische banken hebben zo hun eigen BIC code die voor alle rekeninghouders bij die banken gelijk is. Onderstaande vind je een overzicht van de grote Nederlandse en Belgische banken:

 • ABN Amro: ABNANL2A of ABNANL2R
 • Aegon bank: AEGONL2U
 • Friesland bank: FRBKNL2L
 • F. van Lanshot Bankiers: FVLBNL22
 • ING bank: INGBNL2A
 • Rabobank: RABONL2U
 • SNS Bank: SNSBNL2A
 • Fortis bank: FTSBNL2R
 • C & E Bankiers: CEBUNL2U
 • Citybank International: CITINL2X
 • DSB bank: DSSBNL22

Wanneer je de BIC code te weten wilt komen van een andere bank kunt u terecht op: ibancalculator.com

Philips AJ5300D - Dockingstation met wekkerradio

Philips AJ5300D - Dockingstation met wekkerradio kopen

Sta opgewekt op met deze Philips AJ5300D/12 klokradio. Dankzij de gratis Philips app word je prettiger wakker en kan je radio luisteren terwijl het uitgangsvermogen van 4 W RMS van de set voor een krachtig helder geluid zorgt. Dock gewoon je iPhone of iPod, zelfs als deze nog in het hoesje zit.

Bestellen

Wat is een SWIFT code?

SWIFT is een afkorting voor 'Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication'. De SWIFT is eigenlijk een organisatie die al het internationale verkeer regelt. In de loop der tijd zijn steeds meer banken en instellingen aangesloten bij deze organisatie, waardoor ze allemaal een unieke SWIFT code hebben gekregen. Ondanks dat het begrip nog vaak genoemd word, wordt deze zelfde code tegenwoordig de BIC code genoemd.

Het SEPA systeem

Sinds 28 januari 2008 wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde SEPA. SEPA staat voor 'Single Euro Payments Area'. Het doel van dit systeem is om één grote Europese betaalmarkt te creëren, waardoor er niet langer een verschil is tussen buitenlandse en binnenlandse betalingen. Met de invoering van de Euro in 2002 zette Europa haar eerste stap naar een internationaal voordeel op het gebied van betalingen. Niet alleen kan je met SEPA overal met euro's betalen, maar ook nog eens met alle nationale bank- en betaalpassen!

Met de invoering van het SEPA of IBAN nummer worden alle rekeningnummers veranderd. Al met al verandert er voor het brede publiek bijna niets, behalve dat dit nummer dient te worden gebruikt bij zowel binnenlandse alsook internationale betalingen. De deelname is niet beperkt tot alle Eurolanden. Naast deze landen zijn er enkele landen uit de Europese Unie die meedoen en daarbij nog Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Al met al bestaat de deelname aan SEPA momenteel uit 31 landen.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Woood Tibbe Buisframestoel Ribstof - Zwart - Set van 2

Woood Tibbe Buisframestoel Ribstof - Zwart - Set van 2 kopen

De Woood Tibbe is een klassieke buisframestoel. Het frame is gemaakt van chroom. De zitting en rugleuning zijn voorzien van zachte, zwarte ribstof.

Bestellen
Black & Decker EGBL108K Li-Ion Accuboormachine - 10,8 V - 1,3 Ah

Black & Decker EGBL108K Li-Ion Accuboormachine - 10,8 V - 1,3 Ah kopen

Deze Black & Decker10,8V accuboormachine kan gebruikt worden als schroefmachine en als boormachine.

Bestellen
Mutsy 4Rider Single Spokewheel Next

Mutsy 4Rider Single Spokewheel Next kopen

De minimalistische look van de 4Rider kenmerkt de typische Mutsy stijl. Deze moderne kinderwagen is verkrijgbaar in de Single Spoke versie of in de Lightweight versie.

Bestellen

Reacties


Gerard | 2014-01-02 20:33:56

Ben ik ook al verplicht de iban te communiceren om mijn factureren ??

Pieter | 2014-01-02 20:41:23

@Gerard: Binnen Nederland zijn we in een rap tempo aan het overstappen op IBAN voor zowel binnen- als buitenlandse betalingen. Het is dus absoluut raadzaam om het IBAN nummer te communiceren op de factuur.

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback