Login

Kom ik nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

Gepubliceerd: 2014-06-11 12:16:58 | Door Maurice | 1026x bekeken |

Kom ik nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?

Kom ik nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, het is ongetwijfeld een vraagstuk waar nog steeds veel Nederlanders mee worstelen, maar eigenlijk is het vraagstuk eenvoudig te beantwoorden. Je hebt alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je annuitair aflost op de hypotheek.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek

Huiseigenaren met bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek of spaarhypotheek hadden tot 31 december 2012 recht op volledige hypotheekrenteaftrek en waren niet verplicht een cent af te lossen tot het einde van de looptijd. Nu hoeven ze nog steeds niet af te lossen, maar hebben ook geen recht op hypotheekrenteaftrek, behalve als ze annuitair aflossen of anders gezegd periodiek aflossen. Veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek hebben op het laatste moment hun hypotheek nog omgezet naar een andere hypotheekvorm.

Ik heb een annuïteiten hypotheek

Voor huiseigenaren met een annuïtaire of lineaire hypotheek is er op 1 januari 2013 helemaal niets veranderd. Zij betaalden al annuitair en kunnen gewoon gebruik blijven maken van de volledige hypotheekrenteaftrek.

Ik wil een nieuwe hypotheek afsluiten

Als je nieuw bent op de huizenmarkt of gaat verhuizen en nieuwe hypotheek wilt afsluiten, dan heb je nog twee keuzes, namelijk de annuïteiten of lineaire hypotheek. Het zijn namelijk de enige hypotheekvormen waarbij annuitair wordt afgelost, waardoor je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De annuïteiten hypotheek is uitermate geschikt voor starters, want de netto maandlasten zijn in de eerste jaren laag, dit stroopt met het relatief lage inkomen van starters. De lineaire hypotheek is iets meer bestemd voor mensen die al iets langer actief zijn op de huizenmarkt.

Ik wil een tweede hypotheek afsluiten

Degenen die een tweede hypotheek willen afsluiten hebben alleen recht op hypotheekrenteaftrek als het geleende geld wordt gebruikt voor het onderhouden en/of verbeteren van de woning, dit was niet anders voor 1 januari 2013. Daarnaast moet ook de tweede hypotheek een annuïteiten of lineaire hypotheek zijn.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMaurice


Like deze focus


Naar boven
Feedback