Login

Is papierloos werken een utopie?

Gepubliceerd: 2016-04-01 10:18:11 | Door sannevermeulen | 1451x bekeken |

De laatste paar jaren timmeren bedrijven hard aan de weg om zo snel en efficiënt te werken met de middelen die ze hebben. Computers worden steeds meer gebruikt en er worden steeds meer documenten, sheets en andere hulpmiddelen opgeslagen op de computer. Ondanks het opslaan op digitale media is het gebruik van papier ten opzichte van vroeger niet tot nauwelijks afgenomen. Bij sommige bedrijven is het gebruik van papier juist toegenomen. Dit komt ook mede omdat er heel onzuinig om wordt gegaan met het papiergebruik. Daarnaast zijn nog veel werknemers gewend aan het gebruik van papier. Zo komt de digitalisering nog niet helemaal op gang.

Digitalisering

Vaak blijft het papierloos werken een utopie, omdat het moeilijk na te jagen is. Ongeveer 71% van de werknemers vindt dat printen nodig is om de werkzaamheden uit te blijven voeren. Dit blijft een raar gegeven aangezien de digitalisering al een lange tijd bezig is. Dit is allemaal een onderdeel van het nieuwe werken. Bedrijven zijn al vaker overgestapt op nieuwere software programma’s om efficiënter en met minder papier te werken.

Uit een onderzoek in Nederland, Duitsland en België zijn werknemers ondervraagd over het idee van papierloos werken op kantoor. 43% van de Nederlanders is enthousiast over het idee, tegenover 52 en 46% in Duitsland en België. In dit onderzoek kwam naar voren dat het geen realistisch beeld zou zijn om papierloos te werken.

Nieuwe communicatiemiddelen

Toch zijn steeds meer bedrijven overgestapt op het nieuwe werken door meer werknemers thuis te laten werken met nieuwe software programma’s en online werken. Tevens wordt er ook meer digitaal gecommuniceerd door te mailen en te bellen. Bedrijven zien er steeds meer heil in om zakelijke telefoons, tablets en laptops aan hun werknemers te overhandigen. Mede onderdeel van de digitalisering. Door deze middelen te gebruiken kan het papiergebruik tot wel 35% afnemen, omdat er vanaf deze middelen vaker vanuit de cloud kan worden gewerkt.

Wanneer werknemers op een zakelijke trip zijn of op afspraken moeten, zijn ze eerder geneigd om een tablet of een laptop mee te nemen, omdat het ze tassen en gewicht scheelt. Verder weten de werknemers ook dat ze alle benodigde materialen en documenten bij zich hebben om hun werkzaamheden voort te zetten. Dit is weer een van de voordelen van werken in de cloud, het is beveiligd, je kan overal bij en je hoeft niet al het papierwerk mee te nemen.

Clouddiensten

Er zijn veel verschillende clouddiensten die je kan gebruiken, voornamelijk voor particulieren. Het is als bedrijf belangrijk dat je een clouddienst ter beschikking stelt die voor jouw bedrijf op maat is gemaakt, strenge beveiliging om je gevoelige documenten in op te slaan en het moet ook eenvoudig zijn om mee te werken. Niet iedere werknemer kan even goed met deze digitalisering omgaan, daarom is het belangrijk dat werknemers van te voren een cursus aangeboden krijgen om met het systeem te leren werken om fouten te voorkomen.

De komende tien jaar zal het gebruik van clouddiensten door bedrijven flink zijn toegenomen. Echter staat het nog niet in de lijn der verwachtingen dat bedrijven het papierverbruik drastisch zullen verlagen, omdat er hiervoor meerdere factoren meespelen dan alleen met clouddiensten te werken. Wie weet wat de komende jaren aan ontwikkelingen met zich mee brengen en kunnen papierloze kantoren sneller dan verwacht aanwezig zijn.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieSannevermeulen


Like deze focus


Naar boven
Feedback