Login

Waar komt de daling in de metaalsector vandaan?

Gepubliceerd: 2015-08-12 07:56:02 | Door WPlugers | 950x bekeken |

de ABN amro presenteerde afgelopen week een rapport over de metaalsector. Begin 2015 stegen de prijzen nog en was het gevoel over deze branche voornamelijk positief, maar dat is sinds mei alleen maar afgenomen. Waar komt het door en wat zijn de toekomstperspectieven van deze branche?

De staalbranche begon 2015 goed met stijgende prijzen, wat zorgde voor een positief gevoel over het aantrekken van de branche en daarmee extra omzet voor bedrijven die aluminium spuitgieten of metaal stansen. De stijgende prijzen bereikten in mei het hoogste punt en daalden hierna alleen nog maar. Er was sprake van overcapaciteit en een zwakke vraag. De landen en regio’s die het meeste vraag naar staal hebben hier iets mee te maken. Dat is een korte samenvatting van het uitgebreide sectorrapport van de ABN Amro die afgelopen week uitgebracht is. 

Invloed van actualiteiten 

China, Europa en de Verenigde Staten zorgen voor de grootste vraag naar metaal en hebben daarom direct invloed op de staalsector. Echter zijn de afgelopen maanden een aantal bepalende gebeurtenissen geweest die de gemoederen in deze regio’s bezig hield. Bijvoorbeeld de Griekse crisis en de eventuele Grexit in Europa, de Chinese economie die minder hard groeit dan verwacht wat zorgen oplevert en de sterker wordende Amerikaanse dollar. De economie heeft door deze factoren een klap opgelopen en de staalsector moet het hier voornamelijk ontgelden. 

China

De importvraag van China is sinds het begin van 2015 afgenomen met 4% tot en met juni. Het meest geïmporteerde product is ijzererts en die vraag daalde gemiddeld 1% tot en met juni. Zolang de zorgen over de Chinese economie blijven bestaan, zal de vraag naar metalen alleen maar blijven afnemen. Daarbij hebben veel Europese landen en de Verenigde Staten al maatregelen genomen om de eigen goederen te beschermen tegen het goedkope import staal uit China, wat de productie in China niet echt bevorderd. Echter wordt zo wel de Europese en Amerikaanse markt beschermd waardoor daar de vraag redelijk stabiel kan blijven. 

Toekomst

Gelukkig is voor de metaalsector in de overige landen van de wereld vrijwel overal economische groei te bespeuren. Hierom zal uiteindelijk de vraag naar metalen redelijk stabiel blijven tot minstens volgend jaar. Tevens is de Grexit nu van de baan, waardoor de euro hopelijk ook weer gaat groeien. 
Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback