Login

Minder aanbod van huurwoningen

Gepubliceerd: 2014-04-23 10:19:13 | Door MPaul | 1051x bekeken |

De eerste tekenen van herstel op de woningmarkt worden langzaam zichtbaar. Er werden de afgelopen periode meer huizen verkocht en de prijzen zijn langzaam omhoog aan het klimmen. Het aantal huurwoningen dat wordt aangeboden, laat zien dat het herstel pas in zijn beginfase zit. Veel mensen kiezen er namelijk nog steeds voor om een woning te huren in plaats van te kopen.

Dit blijkt uit de resultaten van het eerste kwartaal van 2014. Er werden toen maar liefst 24 procent minder woningen te huur gezet in vergelijking met dezelfde drie maanden een jaar geleden. De cijfers werden bekend gemaakt door Pararius, wat het grootste platform voor huurwoningen van Nederland is. Wel gingen de prijzen omhoog met zo’n 0,7 procent.


Waarom minder huurwoningen?

Jasper de Groot, directeur bij het huurplatform, legt uit dat er nog een andere reden is voor het krimpende huuraanbod. In 2013 verhuurden veel mensen hun onverkochte woning omdat de woningmarkt in een dieptepunt verkeerde. De woning zou anders lang te koop staan en enkel geld kosten in plaats van opleveren.

Huurders ervaren vele oordelen ten opzichte van mensen die een huis kopen. Als ze ergens anders willen gaan wonen, moeten ze bijvoorbeeld niet eerst de huidige woning verkopen. Ook zijn onderhoudskosten gedeeld. Het enige nadeel kan zijn dat er geen aanpassingen gedaan mogen worden zoals het aanbrengen van deurdrangers.

De groeiende vraag naar woningen zorgt er echter voor dat minder particulieren hun tweede huis verhuren. Het stijgen van de huurprijzen wordt volgens de Groot veroorzaakt doordat de vraag minder hard afneemt dan het aanbod van huurwoningen.

Hoe kun je een woning sneller verkopen?

Het aanbod op de woningmarkt krimpt door de toenemende vraag maar is nog steeds enorm. Sommige huizen staan al jaren te koop terwijl anderen binnen enkele weken worden verkocht. Hoe aantrekkelijk een woning wordt gevonden, hangt onder meer af van de prijs, de staat, faciliteiten en de omgeving waarin deze is gebouwd.

Je kunt je huis sneller proberen te verkopen door een makelaar in te schakelen die het actief bij klanten zal gaan aanprijzen. Om de verkoop te versnellen is het ook goed om het huis op websites zoals Funda te plaatsen en deze link via social media te delen. 


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMPaul


Like deze focus


Naar boven
Feedback