Login

De prijsvechters van Nederland

Gepubliceerd: 2016-01-29 15:44:44 | Door smartconsumer | 1334x bekeken |

De prijsvechters op de Nederlandse energiemarkt

De prijsvechters van Nederland

Op 1 juli 2004 is de energiemarkt vrijgegeven. Dit betekende een afsplitsing tussen bedrijven die het netwerk beheren en bedrijven die energie leveren. Vanaf dat moment kon u zelf uw energieleverancier kiezen. Deze vorm van vrije marktwerking heeft gezorgd voor meer concurrentie tussen energieleveranciers en het ontstaan van prijsvechters.

Welke prijsvechters zijn er?

De energieleveranciers die zich positioneren als prijsvechter zijn onder andere BudgetEnergie, Energiedirect.nl, Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en Oxxio. Een aantal van deze prijsvechters is in het leven geroepen door een grote energieleverancier om in alle marktsegmenten een aandeel te hebben.

Budget Energie - Opgericht op 1-12-2011 - Budget Energie tarieven - De Nuts Group B.V is het moederbedrijf

EnergieDirect.nl - Opgericht op 1-7-2002 - EnergieDirect.nl tarieven - Essent is het moederbedrijf

NLE - Opgericht in 2005 - Nederlandse Energie Maatschappij tarieven

Oxxio - Opgericht op 24-3-2000 - Oxxio tarieven

Qurrent - Opgericht in 2006 - Qurrent tarieven

Strategie

De prijsvechters concurreren op basis van prijs. Door scherpe tarieven aan te bieden of hoge welkomstkortingen te geven wordt geprobeerd nieuwe klanten binnen te halen. Vaak zijn het agressieve strategieën waarbij flink aan de prijzen wordt geschroefd. Hierdoor zorgen de prijsvechters ervoor dat zij bovenin de energievergelijkers komen te staan. Daarnaast spelen de prijsvechters in op het gebrek aan transparantie en klantvriendelijkheid bij de grote energieleveranciers.

Hoe prijsvechters op de energiemarkt staan

Voor de vierde keer heeft EasySwitch.nl onderzoek gedaan naar het overstapgedrag op vergelijkingssites. Hoeveel nieuwe klanten mag iedere prijsvechter verwelkomen en hoeveel klanten hebben hun contract opgezegd?

Budget energie - 4272 klanten weg - 4072 klanten bij - verschil: -0,33%

EnergieDirect.nl - 8588 klanten weg - verschil: -1,74%

NLE - 6374 klanten weg - 2338 klanten weg - verschil: -6,59%

Oxxio - 1464 klanten weg - 4422 klanten bij  - verschil: 4,83%

Bron: https://www.easyswitch.nl/energie/energie-nieuws/nuon-verslaat-kleine-prijsvechters-op-overstapmarkt-2015/

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat BudgetEnergie in 2015 min of meer quitte speelde, er vertrokken ongeveer evenveel klanten als er bij kwamen. Ook Energiedirect.nl heeft een klein verlies geleden, al hebben zij per saldo gemiddeld veel nieuwe klanten verwelkomd vergeleken met de andere prijsvechters. De Nederlandse Energie Maatschappij kwam als verliezer uit dit onderzoek. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de veranderde incasso regeling, deze werd verplaatst van het eind van de maand naar het begin waardoor klanten één maand een dubbele rekening kregen. Hierdoor hebben veel klanten hun contract opgezegd. Oxxio komt positief uit het onderzoek naar voren, waarbij opgemerkt moet worden dat Oxxio pas de laatste 5 maanden besloot om contracten via vergelijkingssites aan te bieden. Het aantal nieuwe klanten is daarom gemeten over 5 maanden terwijl het aantal vertrekkende klanten wel 12 maanden betreft, ondanks deze late intreding heeft Oxxio goed gescoord.

Meer verloop bij prijsvechters

Uit onderzoek blijkt dat de prijsvechters wisselende resultaten hebben laten zien in 2015, zowel positief als negatief. Wat opvalt is dat het verloop bij de prijsvechters groter is dan bij de grote energieleveranciers, er worden gemiddeld meer contracten opgezegd én aangevraagd. Door de scherpe aanbiedingen en gemakkelijke overstap mogelijkheden staan meer mensen open om over te stappen en de prijsvechters spelen hier goed op in.


Deel:

Tags:

Reacties


Karel | 2016-02-01 14:51:58

5 van de wat, 40 energieleveranciers worden hier maar besproken? Dit zijn dus een van de valkuilen waardoor mensen een leverancier kiezen omdat het bekend is of omdat er over wordt gesproken en daar zitten ze dan voor een langere periode aan vast omdat ze niet beter weten. Gewoon zelf beslissen : https://www.energietoppers.nl/ zelf inzien & kiezen

Geef reactieSmartconsumer


Like deze focus


Naar boven
Feedback