Login

Bankenwijzer onderzoekt investeringen van banken

Gepubliceerd: 2015-11-05 13:23:58 | Door Janice | 977x bekeken |

Bankenwijzer onderzoekt investeringen van banken

Zou er iets veranderd zijn over de loop van tijd?

De Eerlijke bankwijzer heeft onderzoek gedaan naar de nivesteringen en beleggingen van Nederlandse banken Er zijn 8 landen met elkaar vergeleken. Zou er iets verandert zijn in de investeringen van banken over een periode van 2004-2015?

Waar investeren de banken in?

Uit Onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer is gebleken waar de Nederlandse Banken hun geld in hebben geïnvesteerd als het gaat om energie. De afgelopen vijf jaar is bijgehouden waar de banken hun geld naar toe sluisde. De getallen bij de fossiele energie werden natuurlijk aangehaald. De Bankwijzer heeft een vergelijking van energie investeringen gemaakt.

 Investeringen

Het onderzoek toonde aan dat De Nederlandse Banken flink in fossiele energie investeren. In totaal kwam het bedrag op ongeveer 27 miljard dollar. Daarbij kwam de ING als top investeerder uit met ongeveer 24,5 miljard in fossiele brandstoffen. In vergelijking ging er 3 miljard naar duurzame alternatieven. De Rabobank houdt het goed in de gaten want die investeerder even veel in duurzame energie als in fossiele brandstoffen. Beide kwamen op 1,9 miljard. De ABN Amro en Aegon investeren ook flink in fossiele brandstoffen. Zoekt u een bank die relatief veel in duurzame energie steken moet u kijken naar de ASN Bank, Triodos en NIBC. Naast geld uitlenen beleggen banken natuurlijk ook. Er ging zo’n 2,7 miljard dollar naar fossiele brandstoffen. Aegon alleen was al goed voor 2 miljard van dat bedrag, dit in vergelijking met 19 miljoen in aandelen van duurzame energie.

 Redelijk in vergelijking met andere landen

Toch doet Nederland het niet slecht in vergelijking met andere Europese landen. De Eerlijke Bankwijzer heeft ook zeven andere landen onderzocht. Dit waren Brazilië, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Japan, Indonesië en onze buren de Belgen. Wij in Nederland zijn steeds meer geld gaan investeren in duurzame energie. Over een periode van 2004 t/m 2015 is de procentuele investeringen in duurzame energie met 4% gestegen! Dit was vooral te danken aan 2014 waar er een grote toename was in investeringen. Toch is het nog lang niet genoeg. Er moet nog veel gebeuren voordat wij onafhankelijk worden van olie.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Wat ze je niet vertellen over geld

Wat ze je niet vertellen over geld kopen

Wat u eigenlijk wilde weten over geld, maar wat u nergens kon vinden.

Bestellen
Sparen is geen deugd

Sparen is geen deugd kopen

De fabels over sparen uitgelegd in dit boek.

Bestellen
Suus en Sem gaan sparen

Suus en Sem gaan sparen kopen

Een leuk kinderboek om kinderen met geld om te leren gaan.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJanice


Like deze focus


Naar boven
Feedback