Login

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Gepubliceerd: 2016-05-03 07:08:14 | Door Femke Nijkerk | 2480x bekeken |

Tegenwoordig zie je steeds meer zonnepanelen op de daken van huizen en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Tegenwoordig zie je steeds meer zonnepanelen op de daken van huizen en dat is natuurlijk niet zonder reden. De prijzen van zonnepanelen gaan steeds verder omlaag en de prestaties gaan steeds verder omhoog. Voordat je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk om je eerst goed de verdiepen in de vele aspecten waarmee je rekening moet houden, voordat je uiteindelijk echt zonnepanelen koopt.

Aandachtspunten voor het plaatsen

Het plaatsen van zonnepanelen kan in principe op elk dak. Het meest voorkomende is het plaatsen op een schuin dak. De hellingshoek is dan in de meeste gevallen meteen in orde en dit is ook de goedkoopste manier om zonnepanelen te installeren. Het is ook mogelijk om zonnepanelen ín een schuin dak te plaatsen. Dit ziet er mooier uit, maar komt niet ten goede van de prestaties. De panelen worden dan namelijk minder goed gekoeld.

Wat ook mogelijk is om zonnepanelen te installeren op een plat dak. Je moet dan wel rekening houden met het onderstel dat bij de panelen gekocht/gebouwd moet worden. Dit onderstel zorgt ervoor dat de zonnepanelen stevig op de ondergrond worden gemonteerd, zodat deze tegen de zwaarste weersomstandigheden bestand zijn. Ook is het nodig om met het onderstel de juiste hellingshoek te creëren. De optimale hellingshoek is 36 graden.

Houdt er ook rekening mee dat zonnepanelen het beste presteren wanneer deze richting het zuiden zijn geplaatst.

Type zonnepanelen

Zonnepanelen zijn te verdelen in drie verschillende types, zijnde:

1.     Monokristallijn zonnepanelen

2.     Polykristallijn zonnepanelen

3.     Dunne film (amorf) zonnepanelen

Elk van deze zonnepanelen heeft zo zijn voor- en nadelen. Het materiaal met de beste prestaties zijn monokristallijn zonnepanelen. Ze hebben daarnaast ook een mooie en egale uitstraling. Ze hebben meestal de kleuren zwart of donker blauw. Polykristallijn zonnepanelen zie je ook veel in Nederland. Ze zijn iets goedkoper en presteren wat minder dan monokristallijn zonnepanelen, maar zijn nog steeds goed genoeg om jouw huishouden te voorzien van groene stroom. Ze hebben ook een minder egale uitstraling in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen en dit komt het productieproces. De silicium (het materiaal waarvan zonnepanelen worden gemaakt) wordt namelijk sneller gekoeld en dat veroorzaakt de “gebroken” structuur. Als laatst zijn er ook nog dunne film zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen worden meer gebruikt voor andere doeleinden zoals rekenmachines en horloges, maar ze zijn ook geschikt om op het dak te plaatsen. Let wel op dat je genoeg dakoppervlak ter beschikking hebt, want de prestaties van dunne film zonnepanelen zijn minder dan monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen.

Kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn opgebouwd door de volgende punten:

1.     Type zonnepaneel

2.     Plaats van het zonnepaneel

3.     Installatiekosten van het zonnepaneel

Nadat de zonnepanelen geplaatst zijn, hebben ze in principe bijna geen onderhoud meer nodig. Het is voldoende om ze één keer per 6 maanden ze schoon te maken. Zo blijven de prestaties optimaal.

Zoals eerder gezegd zijn monokristallijn zonnepanelen het duurste en dunne film zonnepanelen het goedkoopst. Maak voor jezelf dus de afweging wat voor jou het best uitkomt. De plaats waar je de zonnepanelen wilt hebben kunnen zoals eerder gezegd verschillen. De beste optie is in de meeste gevallen om ze op een schuin dak te plaatsen richting het zuiden.

Houdt ook rekening met de installatiekosten van de zonnepanelen. Je doet er goed aan om verschillende offertes aan te vragen om zo tot de beste prijs te komen.

Wanneer de zonnepanelen uiteindelijk geplaatst zijn, is het tijd om geld te verdienen met zonnepanelen. Na de terugverdientijd is alles wat je zelf opwekt pure winst.


Deel:

Reacties


Naomi Goede | 2017-02-28 09:57:09

Het lijkt mij dat een belangrijk aspect hier vergeten wordt, namelijk de locatie van je huis. Grappig genoeg levert mijn huisje in Frankrijk minder op per m2 als mijn huis in Limburg. daar liggen dan ook iets betere, links om rechts: https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/zonnepanelen/vergelijken.html . Ook is de lente het best.

Geef reactieFemke Nijkerk


Like deze focus


Naar boven
Feedback