Login

Is schone energie eigenlijk wel zo schoon?

Gepubliceerd: 2013-12-07 10:23:12 | Door Pieter ten Cate | 2053x bekeken |

Is schone energie eigenlijk wel zo schoon?

Schone of groene energie heeft deze bijnaam gekregen vanwege het feit dat er bij het opwekken geen fossiele brandstoffen worden verbruikt. Oftewel, bij het opwekken zelf wordt er geen CO2 uitgestoten. Dit zegt echter vrij weinig over de productie en transport van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Daarnaast moeten deze machines natuurlijk ook worden onderhouden en levert het uiteindelijk ook weer restafval op wanneer ze zijn afgeschreven.

Wanneer je kritische vragen gaat stellen wordt het al heel snel duidelijk dat alle activiteiten omtrent schone energie ook energie kosten en daarom eigenlijk ook mee moeten in de berekeningen. Bij bijvoorbeeld de transport of productie van schone energie opwekkers wordt doorgaans gewoon nog gebruik gemaakt van ouderwetse energiebronnen die wel een CO2 uitstoot veroorzaken.

Een schonere toekomst?

Is schone energie eigenlijk wel zo schoon?

Wanneer we kijken naar het volledige proces van de productie en het gebruik van zonnecellen, word al snel duidelijk dat het niet allemaal schoon en groen is. Zo komt er bij de productie van de zonnepanelen aardig wat CO2 vrij, met dank aan de grondstof silicium. Het winnen van deze grondstof die ook word gebruikt bij de productie van computerchips, kost erg veel energie om te winnen en vervolgens te verwerken.

Hoewel de uiteindelijke productie uitstoot zwaar afhangt van het type zonnepaneel en het land waarin het geproduceerd word, veroorzaakt een oppervlakte van 20 vierkante meter aan zonnepanelen gemiddeld wel 4000 kilo CO2 uitstoot. Dit is ongeveer te vergelijken met de uitstoot die vrijkomt wanneer je 15 keer op en neer vliegt tussen Amsterdam en Rome.

De regel voor het effectiever produceren van zonnepanelen zit hem in het oppervlak van de zonnepanelen. Wanneer de aandacht gevestigd wordt op het produceren van grote panelen die lange tijd meegaan kan de gemiddelde uitstoot per zonnepaneel enorm verlaagd worden. Het gemiddelde zonnepaneel dat vandaag de dag wordt geproduceerd heeft zich in de meeste gevallen terugverdiend na 2 tot 3 jaar, wanneer we het hebben over de uitstoot.

Gadgets en hebbedingetjes op zonne-energie

Is schone energie eigenlijk wel zo schoon?

Omdat er simpelweg een groot oppervlakte nodig is met een lange levensduur, is de productie van kleine gadgets en hebbedingetjes die op zonnecellen werken absoluut niet uitstoot besparend. Vanwege het feit dat deze naar verhouding erg weinig energie opleveren en niet jarenlang gebruikt worden, zijn dit soort producten ware vervuilers. In dat geval was dus een gadget op normale stroom minder belastend geweest voor het milieu.

Wanneer we het hele proces achter windmolens vergelijken met die zonnepanelen, dan komen deze een stuk beter uit de bus. Zo is het productieproces een stuk minder vervuilend omdat ze gemaakt worden van staal. Het winnen van staal is naar verhouding een stuk schoner dan het winnen van silicium. Daarnaast is staal ook veel gemakkelijker te recyclen en worden ze op efficiënte wijze geproduceerd.

Windmolens beter dan zonnepanelen?

Omdat de technologische ontwikkelingen omtrent windmolens veel verder zijn dan die van zonnepanelen, zijn windmolens op het moment nog de absolute winnaar. Vooral het vergroten van de wieken heeft ervoor gezorgd dat windmolens steeds meer energie opwekken. Dit zorgt ervoor dat de CO2-kosten die worden gemaakt bij het produceren en plaatsen van windmolens al in zes maanden zijn terugverdiend.

Om een goede vergelijking te maken tussen schone energiebronnen en de traditionele bronnen is het belangrijk om vast te stellen hoe lang de schone energie-opwekkers meegaan. Pas dan valt er echt goed te vergelijken hoeveel CO2 er is verbruikt per opgewekte kWh. Zo is de gemiddelde levensduur van een windmolen vijftien tot twintig jaar en die van zonnepanelen tot wel dertig jaar.

Wanneer we de gemiddelden doorberekenen komt de gemiddelde CO2 uitstoot voor een aantal energiebronnen uit op: 950 gram CO2 per kWh voor steenkool, 460 gram CO2 per kWh voor gas, 100 gram CO2 per kWh voor zonne-energie en 15 gram CO2 per kWh bij windmolens.

Uiteraard zijn er nog een aantal andere schone energiebronnen zoals waterkracht, aard- en bodemwarmte en zonneschoorstenen. Al met al is schone energie dus inderdaad een stuk schoner dan de fossiele energiewinning, met de windmolen als de grote winnaar.  


Deel:

Focus gerelateerde producten


Philips Waterkoker HD4670/20

Philips Waterkoker HD4670/20 kopen

Met de Philips HD4670/20 waterkoker kook je exact de juiste hoeveelheid water. Dankzij de unieke eenkopsaanduiding van deze stijlvolle metalen waterkoker kook je precies de hoeveelheid water die je nodig hebt. Hierdoor bespaar je energie en spaar je het milieu.

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback