Login

Surfproject tegen vervuiling zee door plastic afval

Gepubliceerd: 2014-07-08 08:27:53 | Door MPaul | 1610x bekeken |

Dit weekend zal er een bijzondere surftocht plaatsvinden. Als het weer een beetje meezit en de stroming van de zee is ook gunstig, dan zal er een surftocht worden gehouden tegen plastic afval in de zee. Merijn Tinga, 41 jaar oud, woont in Oostende, België. Hij heeft zelf een surfboard in elkaar getimmerd, geheel gemaakt van plastic afval. Hiermee wil hij een surftocht maken langs de kust van Nederland (de Noordzee). Hij zal eindigen op het eiland Borkum in Duitsland.

Plastic soup

Tinga is oorspronkelijk bioloog maar werkt nu als fulltime kunstenaar. Zijn grootste hobby is kitesurfen. De kunstenaar/bioloog wil in maximaal vier dagen zo’n 550 kilometer afleggen met als doel aandacht krijgen voor vervuiling in zee door plastic afval. Dit wordt ook wel ‘plastic soup’ genoemd. Tinga wilde vieren hoe mooi de Nederlandse kust eigenlijk is, maar het afval dat aanwezig was op de kustlijnen was storend. Daardoor kreeg hij het idee om de tocht te maken. Merijn vertelt dat er maar liefst 10 kilo plastic aanspoelt op elke 250 meter kust. Dat betekent zo’n 20.000 ton jaarlijks. Het erge is dat plastic nooit helemaal afbreekt. Dat is overal in terug te vinden. Zo bevatten mosselen bijvoorbeeld 100 microdeeltjes plastic per gram! Je ziet de stukjes misschien niet, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.

Bewustwording

Merijn heeft zijn zelfgemaakte afvalsurfboard op 8 juni tentoon gesteld op de Word Ocean Day in Scheveningen. We produceren 100 kilo plastic per jaar, terwijl een Chinees slechts 20 kilo produceert. Toch zie je ook bij hen een forse stijging. Het plastic in zee is niet heel zichtbaar, maar de oceanen slibben dicht en dat gaat veel sneller dan je denkt. Op de vloedlijn is het plastic afval wel zichtbaar. We moeten met zijn allen eraan werken, zodat plastic in de afvalbak eindigt in plaats van e zee. Tenga zou graag zien dat iedereen bewust wordt van wat we de zeeën aandoen. Zijn boodschap zal nog extra kracht bij worden gezet door de tv-film die over hem en zijn surfproject wordt gemaakt. Ook gaat Merijn met kinderen de Scheveningse kust ontdoen van plastic afval. 


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieMPaul


Like deze focus


Naar boven
Feedback