Login

99 tips en weetjes voor bij het tuinieren (deel 1 van 3)

Gepubliceerd: 2013-12-17 15:19:26 | Door Pieter ten Cate | 3010x bekeken |

99 tips en weetjes voor bij het tuinieren (deel 1 van 3)

Oplossingen, tips en handige weetjes voor alle tuinders.

Zodra het voorjaar weer aanbreekt sprinten enthousiaste tuinders weer de tuin in om alles op orde te brengen. Ervaring leert echter dat veel mensen die houden van tuinieren, dit hebben geleerd door vallen en opstaan. Ondanks dat dit deels van de charme is, kan het soms handig zijn om hier en daar wat tips en inspiratie op te doen. Als u op zoek bent naar tips en weetjes op het gebied van tuinieren dan bent u hier aan het juiste adres.

Gaandeweg heb ik diverse tips en weetjes verzameld m.b.t. tuinieren die naar mijn inziens de moeite waard zijn om te delen. Dit is deel 1 van een serie van 3 artikelen waarin ik 99 tips, oplossingen en weetjes aandraag die wellicht van pas komen bij het tuinieren. Ik heb de weetjes en ideeën opgedeeld in hoofdcategorieën zodat je snel en gemakkelijk een sectie kunt vinden die jij interessant vindt.

Tips bij het zaaien

Tip 1 – Alvorens het zaaien van zaden kun je het beste de zaaigrond enkele minuten (10) in de magnetron zetten om zo ziektekiemen en aanwezige zaden te vernietigen. (Gebruik hiervoor geen potgrond.)

Tip 2 – Wilt u zaden tot planten laten groeien? Strooi dan gemalen kaneelpoeder op de grond om schimmelvormingen te voorkomen. Schimmels zorgen voor dampen die het groeiproces van de plant vertragen of verstoren.

Tip 3 – Bedek pas gezaaide plantjes met een omgekeerd glas of plastic beker. Zo word het plantje beschermt tegen koude lucht en word deze vochtig gehouden.

Tip 4 – Wil je zeker zijn van een goede vochtopname? Voeg een gemalen aspirine toe aan de grond om de wateropname en wortelgroei te stimuleren.

Tip 5 – Gaat u buiten zaden zaaien? Voeg dan gearomatiseerd gelatine toe tijdens het zaaien en bedek het geheel. De suiker voegt nuttige bacteriën toe aan de bodem en de gelatine geeft stikstof aan de planten.

Powerplus POW63171 Bladblazer - 3000 Watt - Met Blaas- en zuigfunctie - Inclusief 45 liter opvangzak

Powerplus POW63171 Bladblazer - 3000 Watt - Met Blaas- en zuigfunctie - Inclusief 45 liter opvangzak kopen

De Powerplus POW63171 is een bladblazer/bladzuiger met krachtige 3000 Watt motor voor uitstekende prestaties in zowel de zuig- als blaasmodus.

Bestellen

Weetjes over aarde en grond

Tip 6 – Heb je geen idee wat voor soort aarde je hebt? Om dit te testen neem je een handvol vochtige grond in je handen en open je je hand na er in te hebben geknepen. Wanneer de grond haar vorm behoud maar verbrokkelt bij aanraking, dan heb je leem en is het zeer vruchtbare grond. Als het de vorm behoud maar blijft goed zitten na een aanraking dan heb je kleigrond die ook rijk is aan voedingsstoffen, maar een hoge dichtheid heeft. Valt de grond uit elkaar zodra je je hand opent, dan heb je zandgrond. Nu kun je rekening houden met je grondsoort bij het tuinieren en kiezen van geschikte planten.

Tip 7 – Waarom zou je een bodemtestkit aanschaffen als je dit ook zelf gemakkelijk kunt doen? Om de grond in je tuin te testen schep je wat grond in een bakje en voeg hier een half kopje azijn aan toe. Wanneer de grond borrelt is het alkalisch Wanneer er geen reactie is bij deze test meng dan in een ander bakje dezelfde hoeveelheid grond met een half kopje water en roer dit door elkaar. Voeg vervolgens een half kopje bicarbonaat of “baking soda toe. Als de grond nu “ gaat borrelen is het zure grond.

Tip 8 – Kijk naar je onkruid als je de pH waarde wilt weten van je grond. Wanneer je veel paardenbloemen of kruipgras hebt dan is de grond doorgaans zuur. Heb je veel onkruid met gele bloemen en grasachtig onkruid dan heb je een basische grond.

Matador Kruiwagen Versterkt - 80L

Matador Kruiwagen Versterkt - 80L kopen

Versterkte kruiwagen, met versterkt frame.

Bestellen

Compost

Tip 9 – Wist je dat de pluizen uit de filter van je wasdroger zeer geschikt zijn voor op de composthoop of in de grond om de grond te helpen met het vasthouden van vocht.

Tip 10 – Gesnipperd papier is ook een goede toevoeging aan een composthoop om de kwaliteit en vochtigheid van het geheel te bevorderen.

Tip 11 - Heeft u toevallig een huisdier dat regelmatig haar verliest of misschien een kapper die opgeveegd haar kan leveren? Er zit meer stikstof in haar dan in mest. Voeg het daarom zo mogelijk toe aan je composthoop of tuin.

Tip 12 - Gaat het composteren u niet snel genoeg? Versnel het tempo door het toevoegen van de bladeren van een smeerwortelplant.

Tip 13 – Zeewier is ook een geweldige toevoeging aan uw composthoop. Spoel wel het zout er even af boven stenen of in de wasbak. Zout is namelijk niet goed voor uw tuin.

Tip 14 – Heeft u geen ruimte voor het maken van compost of simpelweg geen tijd? Gooi dan overgebleven etensresten zoals plantaardige schillen of klokhuizen in een mixer of blender en vermaal het geheel tot een consistente vloeistof. Vermeng het mengsel met water en giet het geheel op je planten. Dek het geheel vervolgens af met veenmos.

Gardena Wand-slangenbox roll-up automatic - met 15 mtr slang Ø13 mm (in doos)

Gardena Wand-slangenbox roll-up automatic - met 15 mtr slang Ø13 mm (in doos) kopen

Gardena Wand-slangenboxx roll-up Voor terrassen en kleinere tuinen. Slang tot gewenste lengte uittrekken. Slang rolt automatisch op door een korte ruk aan de uitgetrokken slang te geven. Slang rolt vanzelf veilig en gelijkmatig op.

Bestellen

De kracht van bodembedekking

Tip 15 – Plaats de winterbodembedekking niet eerder dan na de eerste vorst. Anders redt je wellicht onverhoopt insecten tezamen met de planten.

Tip 16 – Woont u in de buurt van een micro-brouwerij? Gebruikte hop is geweldig als bodembedekking.

Tip 17 – Kranten zijn zeer geschikt als bodembedekking en onderdrukt onkruid. Gekleurde inkt en gekleurde tijdschriften lekken echter chemicaliën in de grond.

Tip 18 – Gebruik geen boomschors als bodembedekking. Je planten zullen geheel onthouden worden van stikstof wanneer dit het geval is.

Gardena combisystem - bladhark 27 cm

Gardena combisystem - bladhark 27 cm kopen

Gardena combisystem-gazonhark Voor het bijeenharken van loof en grasresten. Voor kleine oppervlakken. Tanden uit hoogwaardig kunststof. Werkbreedte 27 cm. Geadviseerde combisystem-steel 130 cm.

Bestellen

Slim bemesten van de tuin

Tip 19 – Voer je planten gepelletiseerd veevoer van een nabijgelegen tuincentrum. De stikstof , fosfor en kalium in deze voeding zijn precies wat je planten nodig hebben. Strooi een lichte laag rondom de planten en stop een klein hoeveelheid onder de planten. Dek de laag onder de plant af met een laagje gewoon zand voordat je de plant erop plant.

Tip 20 – Heb je een vijver in de buurt? Voedselrijke algen zijn een geweldige voedingsbron voor planten.

Tip 21 – Gebruik je een houtkachel of open haard? Bewaar dan het as in een emmer of blik en gebruik het om je planten te voorzien van extra voeding.

Tip 22 – Knip bananenschillen en begraaf ze rondom je rozenstruiken om zo extra kalium en fosfor aan de bodem toe te voegen.

Tip 23 – Ga je wel eens vissen? Er zitten veel voedende stoffen in restafval van vis waar je planten en rozenstruiken beter van gaan groeien.

Tip 24 – Je kunt je tomatenplanten voorzien van de nodige calcium door eierschalen, krab schelpen of oesterschelpen toe te voegen aan de bodem.

Tip 25 – Een andere manier om calcium toe te voegen aan de bodem is door het gebruikte water bij het koken van eieren af te laten koelen en dit te sprenkelen over de planten.

Tip 26 – Gebruik sodawater zonder bubbels voor het bewateren van kamerplanten voor de aanwezige extra voedingsstoffen.

Tip 27 – Eet je wel eens gekookte groenten bij het avondeten? Laat het kookwater hiervan afkoelen en gebruik het vervolgens om potplanten water te geven.

Xala Gieter 12 Liter - Groen

Xala Gieter 12 Liter - Groen kopen

Vrolijk gekleurde gieter "Lungo" met een inhoud van maar liefst 12 liter ! De gieters zijn een ontwerp van Davy Grosemans, en zijn gebaseerd op de ouderwetse koffiepot.

Bestellen

De voordelen van planten in groepen planten

Het planten van twee of meer soorten planten bij elkaar planten zodat er een soort van wederzijds voordeel kan worden opgedaan word al eeuwen gedaan. Je kunt dit doen om de groei van de planten te bevorderen of om nuttige insecten meer aan te trekken.

Tip 28 – Mais, bonen en pompoenen zijn drie plantsoorten die het erg goed doen wanneer ze samen geplant worden. Ook bevordert de aanwezigheid van de ochtendgloren plant de opbrengst van de mais en meloen oogst.

Tip 29 – Plant altijd basilicum naast je tomaten omdat basilicum sommige ongedierte afstoot die vaak funest zijn voor je tomatenoogst.

Tip 30 – Plant asperges tezamen met tomaten om kevers op afstand te houden.

Tip 31 – Plant geen erwten of boonsoorten in de buurt van knoflook, prei of ui soorten.

Tip 32 – Plant nooit aardappelen in de buurt van pompoenen of tomaten.

Tip 33 – Plant uien en knoflook onder je rozen om zo ongedierte af te weren.

Binnenkort volgt deel 2 van deze serie. Graag hoor ik of je het artikel interessant of nuttig vond! Laat daarom hieronder een bericht achter.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactiePieter ten Cate

Pieter ten Cate

Met een brede interesse en focus op Internet en leuke weetjes, ben ik actief op Foogli als schrijver van diverse focussen. Uiteraard ook in 2015!


Like deze focus


Naar boven
Feedback