Login

Lectuur en Literatuur

Gepubliceerd: 2013-12-14 14:19:25 | Door acwelten | 2109x bekeken |

Lectuur versus Literatuur

Voor veel mensen is lezen een hobby ter ontspanning. Het kan een leuk en spannend verhaal zijn om je geheel in te laten ontsnappen, het kan je meeslepen in emoties, maar het kan ook juist puur en alleen een methode zijn om informatie te winnen. Echter, wat niet iedereen beseft is dat er ook een combinatie mogelijk is: een interessant en spannend verhaal welke je aan het denken doet zetten, namelijk literaire boeken.

Wat is het verschil?

Sommige mensen onderscheiden boeken in lectuur en literatuur. Lectuur omvat alles wat je kunt lezen. Het zijn boeken die in een vlotte schrijfstijl geschreven zijn met personages waar je je makkelijk in kunt verplaatsen en zich afspelen in situaties die eigenlijk altijd wel goed aflopen. Zeer populaire boeken zoals de Hunger Games van Suzanne Collins en de Immortal Instruments (City of Bones) van Clare Cassandra series vallen onder de lectuur.

Een literair werkstuk onderscheid zich van lectuur doordat het op een artistieke wijze een boodschap over wil dragen aan de lezer. Literatuur is artistiek, heeft een eigen stijl, is diepgaand en behandeld zwaardere thema’s. Het plot is natuurlijk, ongeforceerd en niet altijd even voorstelbaar. Bekende literaire titels zijn De Avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Carroll en De Engelenmaker van Stefan Brijs. 

De avonturen van Alice in Wonderland

De avonturen van Alice in Wonderland kopen

Een verhaal verzadigd met humor en avontuur voor kinderen en grappige zinspelingen voor de volwassen lezer!

Bestellen
The Hunger Games Trilogy boxset (1-3)

The Hunger Games Trilogy boxset (1-3) kopen

Boekenbundel van de razend populaire Hunger Games series, met de dappere Katnis in de hoofdrol die in een zenuwslopend en gevaarlijk toernooi geplaatst wordt.

Bestellen
Stad van Beenderen

Stad van Beenderen kopen

Een spannende serie waarin Clary er achterkomt dat de wereld een stuk duisterder in elkaar zit als haar moeder plots verdwijnt en de misterieuze Jace leert kennen.

Bestellen

Wanneer is iets literatuur

Het onderscheid tussen lectuur en literatuur is vaak vaag en wordt niet door iedereen hetzelfde gezien. Definities ervoor zijn er wel, maar boeken zijn net als mensen niet zomaar in hokjes te plaatsen. Zo is er discussie over of de Lord of the Rings en Harry Potter series wel of niet literatuur te noemen zijn. Twijfel bij deze boeken ontstaat vaak omdat deze binnen het fantasie genre vallen. 

Een aantal defenities voor wat een boek literatuur maakt zijn:

1.       Een duidelijke en typerende stijl.

2.       Veel diepgang in de personages, wereldonderbouwing en plot.

3.       Inhoud zet je aan het denken en exploreren grenzen en taboos.

4.       Symboliek en dubbelzinnigheid.

Literatuur is niet genregebonden

Vele denken dat als het fantasie is, dat het dan lectuur is, omdat het niet gebaseerd is op de werkelijkheid. Echter, wat mensen dan vergeten is dat fantasie onderverdeeld kan zijn in vele genres en ook in de echte wereld kan afspelen, zoals De Engelenmaker van Stefan Brijs en de engelstalige Lilith's Brood van Octavia E. Butler die zich in een apocalyptische versie van de aarde afspeelt.

Boeken binnen het fantasie genre hebben bepaalde voordelen wat literatuur aantrekkelijk kan maken voor een breder publiek. Het creëren van een geheel nieuwe wereld, zoals bij de zogenoemde High Fantasy genre kan situaties en gebeurtenissen die echt plaatsvinden in een ander context plaatsen, zodat het begrijpelijk kan maken voor de lezer vanwege een ander geboden perspectief. Verder kan het ook veel werken met symboliek, dubbelzinnigheid of thema’s makkelijker aankaarten. Een personage die door een weerwolvenbeet zich bij de eerste volle maan voelt veranderen en voor het eerst vecht tegen de drang te jagen kan een spannend verhaal maken, maar zou mensen ook stil kunnen laten staan bij thema’s als innerlijke conflicten; zelf acceptatie en zelfbeeld; of verslaving.

De Engelenmaker

De Engelenmaker kopen

Een intrigerend literair kunstwerk van Stefan Brijs over een een dokter die samen met drie jongens na lange tijd terugkeert naar zijn geboortedorp terugkeert.

Bestellen
Lilith's Brood

Lilith's Brood kopen

Het Engelstalige bundel van Octavia E. Butler over hoe de mensheid na bijna zichzelf tot uitsterven gebracht te hebben probeert te overleven samen met zijn buitenaardse redders, zonder hun menselijkheid te verliezen. Een indrukwekkend verhaal over wat het betekend mens te zijn en te blijven, gevangenschap en overleving.

Bestellen

Deel:

Tags:

Reacties


Laurens | 2013-12-14 18:52:20

Leuk artikel om te lezen en goed uitgelegd!

Geef reactieAcwelten


Like deze focus


Naar boven
Feedback