Login

Schrijvers de dupe van zakelijk conflict Amazon

Gepubliceerd: 2014-08-14 10:54:12 | Door WPlugers | 1509x bekeken |

Onlangs werd bekend dat Amazon een e-bookdienst wil lanceren die gelijkenissen vertoont met Netflix. Gebruikers betalen 10 dollar per maand en kunnen dan (onbeperkt) e-books lezen. Het blijkt echter dat de webwinkel er onethische praktijken op na houdt, want schrijvers zijn in opstand gekomen. De verwijten worden gemaakt door honderden auteurs uit Amerika.

Er is een officiële protestbrief opgesteld die de schrijvers inmiddels hebben ondertekend. Amazon zou uitgevers onder druk zetten waardoor auteurs minder inkomsten kunnen binnenhalen. Ondanks de protestbrief wil men geen partij trekken in het conflict dat uitgeverij Hachette met Amazon heeft. De aanleiding voor het conflict zou wellicht de prijzen van e-books en kindertijdschriften kunnen zijn.
De auteurs verwijten de webwinkel vooral het pesten. Zo zou bijvoorbeeld de levertijd flink verhoogd worden van boeken die door Hachette zijn uitgegeven. Levertijd is belangrijk en het zou ervoor kunnen zorgen dat klanten liever een boek kiezen dat wel snel in huis is. 
Amazon reageert op aantijgingenJohn Grisham en Stephen King, auteurs van diverse bestsellers, vinden het niet fair dat concullega’s te maken krijgen met een zakelijk conflict waar zij niets aan kunnen doen. Daarom wordt opgeroepen dat Amazon stopt met het beschadigen van de omzet van de schrijvers. Het conflict moet opgelost worden zonder dat auteurs daar de dupe van worden, schrijft men in de protestbrief. 
Veel bedrijven zouden zich stil houden, maar Amazon kiest ervoor om ook een open brief te schrijven. De webwinkel zegt daarin dat Hachette te hoge prijzen rekent voor e-books. Productiekosten liggen natuurlijk een stuk lager dan fysieke exemplaren, maar toch wordt er een flinke duit gerekend. Daarom zouden boze klanten maar de CEO van de uitgeverij, Michael Pietsch, moeten mailen.
Amazon had de schrijvers willen ontzien, maar de uitgeverij heeft ervoor gezorgd dat er geen andere opties waren. Zo zou hun positie er beter uitzien en zou de webwinkel uiteindelijk maar moeten toegeven, aldus de open brief. 


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieWPlugers


Like deze focus


Naar boven
Feedback