Login

BPM

Gepubliceerd: 2016-10-04 07:44:37 | Door Rickburgers | 1260x bekeken |

Wat is BPM? Regelmatig zien we de term BPM voorbijkomen, bijvoorbeeld in een reclamespot van autodealers. Maar wat is BPM nou precies? BPM staat voor 'belasting van personenauto's en motorrijtuigen'. Dit moet betaald worden als je een nieuwe auto koopt in Nederland of hem uit het buitenland importeert. Mocht het zo zijn dat je zelf een auto exporteert dan is er een mogelijkheid dat je de BPM terug kan vorderen van de Belastingdienst. BPM is pas ingevoerd in 1992 voor personenauto's. Bestelauto's hadden tot 2004 complete vrijstelling maar dit werd misbruikt door mensen die geen ondernemers waren dus is het veranderd in 2005. Vanaf 2005 moet de bestelauto ook daadwerkelijk gebruikt worden als bedrijfswagen.

BPM berekenen BPM berekenen wordt bepaald en berekend aan de hand van de CO2 uitstoot en wat de auto netto kost in de catalogus. De netto catalogusprijs is de nieuwprijs van de auto min de omzetbelasting. Gebruikte auto's worden uiteraard anders berekend, daar wordt de BPM berekend vanaf het moment dat de gekochte auto in gebruik is genomen door de nieuwe eigenaar. Er wordt niet altijd automatisch BPM berekend en er zijn een aantal gevallen waarbij je zelf de BPM aan moet geven.  • Als je een auto koopt met buitenlands kenteken die je in Nederland wilt gaan gebruiken • Als je een bestelauto om gaat bouwen tot een gewone personenauto • Als je met een auto langer gaat rijden dan 14 dagen dat een buitenlands kenteken heeft.  • Als je een bestelauto gaat kopen waar je privé gebruik van gaat maken.

BPM-vrijstelling Tegenwoordig zijn we ver ontwikkeld wat betreft autotechnologie. De uitstoot van CO2 wordt steeds verder gereduceerd dus veranderen er ook verschillende zaken rondom BPM aangezien de CO2 uitstoot een belangrijke factor is. Er gelden dus ook vrijstellingsregels voor bepaalde soorten auto's. Als je een auto bezit die een CO2 uitstoot heeft van 0 gram per kilometer krijg je vrijstelling. Dit is voor de meeste auto's uiteraard onmogelijk. Een uitzondering daarop zijn uiteraard elektrische auto's aangezien die geen brandstof gebruikt en ook geen uitstoot heeft. Ook geld er vrijstelling voor motoren die ouder dan 25 jaar zijn. In welke situaties je nog meer vrijstelling kan krijgen, kan je op de site van de Belastingdienst kijken.


Deel:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieRickburgers


Like deze focus


Naar boven
Feedback