Login

Auto van de zaak

Gepubliceerd: 2014-09-19 14:04:08 | Door freekkanters | 1848x bekeken |

Auto van de zaak

U zult zien dat u als ondernemer zijnde vaak een auto of een bestelbusje nodig hebt. Dit kan zijn omdat u producten moet bezorgen, inkopen moet doen of om bij uw klant te komen. Vaak zult u de auto zowel zakelijk als privé gebruiken.

U kunt de auto privé aanschaffen of op naam van de zaak zetten. Natuurlijk kunt u ook leasen. Wanneer u beslist om te leasen blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en staat de auto dus ook niet op de balans. Zet u de auto op aam van uw onderneming, dan behoort de auto tot uw ondernemingsvermogen. De autokosten zijn in dat geval voor rekening van uw onderneming. Staat de auto op uw eigen naam, dan draait u zelf op voor de kosten.

Kilometerregistratie


In het geval dat u zelf voor de kosten op moet draaien kunt u een kilometerregistratie en rittenregistratie bijhouden voor de kilometers die u voor uw bedrijf rijdt. De kosten kunt u als zakelijke kosten van uw winst aftrekken. Dit kan ook wanneer u de auto huurt.

BTW


Als u de auto uit eigen zak betaald hebt, kunt u natuurlijk geen BTW aftrekken bij de aankoop van de auto. Wel kunt u de BTW op onderhouds-, raparatie- en gebruikskosten aftrekken. Dit kan voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Als het privégebruik van de auto niet uit uw administratie af is te leiden, mag u 75% van de BTW op deze kosten aftrekken.
Als u de auto op naam van de onderneming zet gaat de auto voor de inkomstenbelasting van uw privévermogen naar het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto neemt u ook op in de balans van uw bedrijf. Dit kan financieel gezien gunstig uitkomen. Dit is echter afhankelijk van de prijs van de auto en het aantal kilometers welke u jaarlijks zakelijk rijdt.
Als u voor uw onderneming een auto koopt komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van uw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt. De kosten van de auto kunt u van de winst aftrekken. Houd dan wel rekening met uw privégebruik van de auto. De BTW die u aan de verkoper van de auto betaalt kunt u als voorbelasting aftrekken.


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieFreekkanters


Like deze focus


Naar boven
Feedback