Login

Zeewier en algen worden de toekomst

Gepubliceerd: 2015-10-28 09:58:03 | Door Laila_K | 1953x bekeken |

Meer duurzame energie

Groot onderzoek naar een nieuwe vorm van duurzame energie. Zeewier kan gebruikt worden als biomassa wat volgens het ECN gelijk zou komen te staan aan windenergie. Toch liggen er nog wel wat valkuilen op de weg, voordat een groot project kan worden opgezet en zeewier enmasse kan worden geproduceerd

Algen en zeewier zijn de toekomst

Nederland is een kikkerlandje. We zijn klein, hebben weinig zonuren. Windmolens zijn vaak in opspraak en is veel weerstand tegen. Wat wij wel veel hebben is water. Wij hebben een geschiedenis met water en zijn er goed mee. Wat is er dan beter dan dat we er energie uit kunnen halen!

Ander soort blauwe energie, maar dan biomassa

Met blauwe energie wordt de laatste tijd de osmose variant genoemd. Doordat water van een niet zoute naar zoute concentratie verplaatst, kan je stroom opwekken door de stroming die ontstaat een generator te laten draaien. Maar in water kunnen we ook iets laten groeien. Een paar jaar geleden werd veel onderzoek gedaan naar algen. Nu komt het onderzoek van het ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland  en die zijn laaiend enthousiast. Een Europees project genaamd: At Sea heeft de afgelopen drie jaar experimenten verschillende technieken uitgeprobeerd met de teelt en de oogst van zeewier. Het ECN is zeer tevreden met de efficiëntie en rendabiliteit van het onderzoek.

 Kweken op de Noordzee

Het ECN meldt dat als we op de Noordzee in 10 jaar net zoveel energie kunnen opwekken als windmolens. Hoeveel Noordzee is er voor nodig? Volgens Jaap van Wal, een onderzoeker van het ECN, claimt dat we, als we uitgaan van een opwekking van 350 PJ, we slechts een tiende van het Nederlandse Noordzee gebied hoeven te gebruiken. Dit is dezelfde hoeveelheid als dat in het energieakkoord staat voor opwekking met windmolens in 2020. De energie die nu opgewekt wordt en de manieren hoe wij komen aan die energie moet vergeleken worden met 1990 en behoorlijk wat groener zijn.

 Zeewier als Biomassa

Zeewier wordt gebruikt als biomassa. De ecologische voetafdruk is een stuk lager omdat er geen kunstmest nodig is, grond of drinkwater om zeewier te kweken. Toch is het pad nog niet zo zeker volgens André Faaij, een energie-onderzoeker aan de Universiteit van Groningen. Er zijn bepaalde factoren niet meegenomen in het onderzoek van het ECN. In de zee zitten veel voedingsstoffen. Zeewier kan niet uit niets groeien. Als op grote schaal zeewier gekweekt wordt in zee, zullen die voedingsstoffen aangevuld dienen te worden. En net zoals bij kweekzalm ligt er een probleem bij ziektes. Die moeten ook onder controle gehouden worden. En wat kan je tegen bepaalde ziektes doen die wij nu nog niet kennen en die schadelijk zou kunnen zijn voor zeewier.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Siliconen Gel TPU iPhone 6 Hoesje Transparant

Siliconen Gel TPU iPhone 6 Hoesje Transparant kopen

Hoesjes die uw telefoon optimaal beschermen

Bestellen
Call Of Duty: Black Ops 3 - Nuketown Edition - PS4

Call Of Duty: Black Ops 3 - Nuketown Edition - PS4 kopen

Speel de nieuwste CoD en versla je vrienden in deze shooter!

Bestellen
Assassins Creed: Syndicate - Special Edition - PS4

Assassins Creed: Syndicate - Special Edition - PS4 kopen

Net nieuw! Bestel de special addition en heb uren game plezier aan de grootste game hype in RPG style, namelijk Assassins Creed!

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieLaila_K


Like deze focus


Naar boven
Feedback