Login

Wie is mijn netbeheerder?

Gepubliceerd: 2016-02-09 10:55:29 | Door Energie partners | 920x bekeken |

Wie is mijn netbeheerder?

De netbeheerder is iets anders dan de energieleverancier. Voor de liberalisering van de energiemarkt waren de netbeheerder en de energieleverancier hetzelfde bedrijf. Dat is nu anders. De netbeheerder verzorgt de infrastructuur, de energieleverancier levert gas en elektriciteit. Denk aan het verschil tussen ProRail en de NS.

Waarom de splitsing?

Op Europees niveau is afgesproken dat de energiemarkt moest worden geliberaliseerd. Een open markt leidt tot meer concurrentie, was de gedachte. Bedrijven zouden beter moeten werken, waardoor de consument minder betaalt voor de energierekening. Op 1 juli 2014 is de energiemarkt echt geliberaliseerd.

Wat is er veranderd?

Omdat netbeheer en levering door aparte bedrijven worden verzorgd, kunnen meer partijen zich bewegen op de markt. De netbeheerder zorgt ervoor dat de infrastructuur goed functioneert. Meerdere energieleveranciers kunnen van deze infrastructuur gebruik maken, waardoor consumenten voortaan kunnen kiezen uit meerdere energieleveranciers.

Wat doet de netbeheerder precies?

De netbeheerder zorgt ervoor dat het gas- en/of elektriciteitsnetwerk goed functioneert. Deze verzorgt de aanleg, het onderhoud en het beheer van het net. Ook zorgt de netbeheerder ervoor dat het transport van gas en elektriciteit goed verloopt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de netbeheerders. De ACM onderzoekt of de wetgeving goed wordt nageleefd en bepaalt de maximumtarieven.

Hoe kan ik mijn netbeheerder kiezen?

Het is mogelijk om uw energieleverancier te kiezen. Bij netbeheerders is dit anders. Nederland is opgedeeld in verschillende regio's. En iedere regio heeft een netbeheerder. Dit staat per regio vast, dus u kunt niet een andere netbeheerder kiezen.

Wat is de netbeheerder in mijn regio?

Enexis - Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg

Liander - Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland

Stedin - Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Limburg

Endinet - Eindhoven en Zuidoost-Brabant

Westland Infra - Regio Westland en Midden Delfland

Rendo - Hoogeveen, Steenwijk en omgeving


Deel:

Tags:

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieEnergie partners


Like deze focus


Naar boven
Feedback