Login

Marokko neemt de leiding met zonne energie

Gepubliceerd: 2015-10-28 09:43:03 | Door Janice | 1925x bekeken |

Marokko neemt de leiding met zonne energie

Marokko neemt de leiding met zonne-energie

Door megacentrales voor thermische zonne-energie wordt Marokko binnen vijf jaar een van de grootste producenten als het gaat om zonne-energie.

Een bekende filmopname plek in Marokko die vaak gebruikt wordt voor films en series zoals Game of Thrones wordt een van ’s werelds grootste zonnekoningen. Dit gaat gerealiseerd worden Ouarzazate die te vinden is aan de rand van de Sahara woestijn. 

In de komende jaren moeten er 4 mega-zonnecentrales komen die samen met wind en hydro-energie ½  van Marokko voorziet van stroom. Een van de vier centrales is de komende maand al actief om zonne-energie te produceren. Alle vier CSP-zonnestroomcentrales zullen in 2020 volledig draaien en zal de grootste wereldwijd zijn in zijn soort.

CSP beter dan onze panelen

De panelen die in Marokko actief zijn en nog geplaatst worden zijn anders dan de zonnepanelen die je op de Nederlandse daken ziet. Het zonlicht wordt weerkaatst met behulp van 12 meter hoge parabolische spiegels op een centrale buis. Vervolgens wordt er een specials verwarmingsvloeistof verwarmt door de zonnestralen tot 393 graden Celsius. De verwarmingsvloeistof zorgt ervoor dat water omgezet wordt naar stoom dat vervolgens een turbine aandrijft die stroom zal genereren.

Er wordt verwacht dat deze centrales over 5 jaar samen 580MW zal produceren. Nu zitten ze nog in de eerste fase van het project(Noor 1) en dat kan 160MW produceren met behulp van 500.000 panelen die automatisch de zon volgen.

Waar wordt dit opgeslagen ?

Het is ook nog eens mogelijk om met deze methode stroom te produceren als de zon onder is gegaan. Er wordt dan gebruik gemaakt van ‘hittetanks’ die de energie van de hete vloeistof opslaat nadat de zon is ondergegaan. De turbines kunnen 3 uur na dit proces nog stroom opwekken omdat de hete vloeistof zand smelt waaruit energie gehaald kan worden. De bedoeling is dat er in de toekomst 24 uur per dag energie opgewekt kan worden. In 2017 wordt er verwacht dat de Noor 2 en 3 centrales tot wel 8 uur energie kunnen opslaan.

Marokko ziet veel mogelijkheden om energie te gaan exporteren naar Europa op langere termijn. Voor nu kijken ze naar de omringde landen zoals Tunesië en Mauritanië. Om te gaan uitbreiden met export zullen ze eerst nieuwe verbindingen nodig hebben.


Deel:

Tags:

Focus gerelateerde producten


Sony PlayStation 4 Console - 1TB - Zwart - PS4

Sony PlayStation 4 Console - 1TB - Zwart - PS4 kopen

Sony PlayStation 4 Console - 1TB - Zwart - PS4

Bestellen
Grand Theft Auto V (GTA 5) - PS4

Grand Theft Auto V (GTA 5) - PS4 kopen

Grand Theft Auto V (GTA 5) - PS4

Bestellen
Assassin's Creed: Unity - PS4

Assassin's Creed: Unity - PS4 kopen

Assassin's Creed: Unity - PS4

Bestellen

Reacties


Er zijn momenteel geen reacties !

Geef reactieJanice


Like deze focus


Naar boven
Feedback